Skip to main content

Træn din fantasi


Dette skuespillertip er et forslag til hvordan du kan træne dit skuespillertalent, mens du venter på bussen eller i det hele taget er i en venteposition, hvor "normale" mennesker ville føle at de spilder deres tid. Det kan være i køen i bilka, i bilkøen, på posthuset eller som her busstoppestedet.


Træn din forestillingsevne
Dit vigtigste ikke-fysiske værktøj som skuespiller er din fantasi. Alle har en så bare tag det roligt, du kan lære at lave disse øvelser. Fantasien eller forestillingsevnen er en slags muskel der kan trænes og den skulle gerne blive din bedste ven. Uden en aktiv fantasi bliver det svært kunne leve sig ind i en rolle og i et andet menneskes liv.

I forening med vores kreative selv er forstillingevnen hos mennesket det, der skaber nye tiltag i verden og er med til forme vores liv og vores selvopfattelse. Når vi som skuespillere går ind i en historie, for at skabe en rolle må vi bruge det vi har, for at bringe liv til det skrevne ord. Jo, mere vi er i stand til at have en åben fantasi, jo mere interessant er det at arbejde med karakteren.

Her er 3 gode øvelser, som du kan lave, når du vil eller hvor du vil.

  • Forestil dig at du vokser og krymper. Mens du står eller sidder så prøv at leg med tanken om at din fysiske krop bliver større og højere. Se for dit indre blik hvordan du ser alt andet omkring dig bliver mindre og mindre.. Måske kan du nu pludselig se ned i håret på den høje mand ved siden af dig eller hvis du står på gaden, kan du prøve at blive så høj at du kan se over hustagene og måske længere væk. Læg mæke til hvilken fornemmelse, det giver dig at være så stor. Prøv nu det modsatte. Forstil dig at du bliver mindre og mindre. Se verden omrking dig blive større og læg mærke alle detaljerne. Forstil dig at du er så lille at ingen kan se dig. Hvordan er det? Læg mærke til hvordan det føles. Giv der efter slip og bliv din egen størrelse igen.
  • Champagnebobler. Forstil dig at du luften omkring din krop er fyldt champagnebobler og at du kan mærke dem alle steder på og inden i kroppen. Start med fødderne og lad fornemmelsen af boblerne sprede sig op af benene til dine kønsdele, til mave og ryg til du er dækket af disse bobler. Læg mærke til hvad det gør ved dig og dit humør at være omgivet af champagne bobler. Det kan være yderst effektivt på dage, hvor du er lidt trist eller stresset.
  • Lad verden se dig. Iagttag rummet omkring dig og find et objekt at fokusere på. Det kan være en blomst, et træ, en bil, et skilt, fugl eller et andet menneske. Forestil dig nu at du er objektet, der ser tilbage på dig. Prøv det fra flere synsvinkler. Find objekter, der ser dig oppefra, nedefra, fra siderne tæt på, langt fra. Kan det lade sig gøre? Hvad ser du?
Find selv på flere øvelser til busstoppestedet. Kun fantasien sætter grænser.

Jeg håber du kan bruge tippet og har lyst til at dele det med dine venner på facebook


Hvis du har et godt tip eller et spørgsmål er du velkommen til at skrive det i kommentarfeltet herunder. Tak, fordi du læser med.

Få hjælp til auditions, personlig træning, tekst/scene forståelse og karrierevejledning.


Comments

Popular posts from this blog

To be or not to be - Statist

Når man er statist, er man ikke skuespiller. Man er tilstede på et filmset, et TV- set eller på en scene for at skabe liv rundt om spillet. Der er nogle klare retningslinjer for om man er statist eller spiller, hvilket handler om hvor vigtig den person du spiller er for handlingen. F.eks. hvis du har replikker, er du skuespiller.

2009 DR1 Forbrydelsen 2 - Mads og jeg er vigtige statist-efterforskere sammen med Sofie og Michael
Hvis du gerne vil være professionel skuespiller, skal du være opmærksom på, at statistarbejde ikke tæller som et skuespillerjob og helst ikke skal stå på dit CV. Hovedsageligt er det fordi statister ikke behøver at være skuespillere. Det kan virkeligheden være hvem som helst og det kræver ikke at man kan spille. I fagforbundet for skuespillere, må du heller ikke tage statistjobs pga. lønniveauet, der ikke matcher overenskomsten.
Skal man så ikke være statist?
Jo, for dælen da! Hvis du ikke har booket et professionelt job endnu og du ønsker at arbejde som skuespill…

Skuespiller i London?

Har du overvejet at finde jobs som skuespiller i udlandet? Flere muligheder åbner sig for tiden og et godt bud er at tage en tur til London. Jeg var i London første gang i 90'erne. Dengang var Stig Rossens skuespillerkarriere i fuld gang og han spillede hovedrollen i en af Londons helt store musicals Les Miserable. Siden har flere danskere startet deres skuespillerliv i der.
Følg Skuespillerblogs nye profil på Instagram


Uddannelse og kortere kurser
Der er flere måder at komme i gang på. Der er flere skoler, hvor du ligesom på Scenekunstskolerne her i Danmark kan tage en længere uddannelse. Det koster dog en del, men nogle af de bedste skoler findes i England. Der er optagelsesprøver på de fleste, hvor du bl.a. også skal op i en Shakespeare tekst.

Der er også andre muligheder. Hvis du allerede er uddannet kan det betale sig at bruge tid på at få undervisning i britisk udtale og lære nogle af de mest gængse dialekter.

Sommerferien kan også bruges til at tage på mindre skuespillerkurs…

Aktiviteter der kan føre til skuespillerjobs

Ved sidste Karriereworkshop for Skuespillere kom vi ind på, hvordan vi bedre kan planlægge vores hverdag og finde faste aktiviteter, der kan føre til mere skuespillerarbejde.
Her er en liste med gøremål, der kan holde dig beskæftiget. Der er sikkert en masse du allerede kender, men forhåbentlig er der også inspiration til at komme videre, når du føler at du er gået i stå. Tag evt. din kalender frem og lav en plan for den næste uge.

Billedet er fra kortfilmen Fri for Flemming - Se den på Ekko Shortlist og giv den en stemme
Kontakt og netværk
Tjekke castingsider for opgaver, workshops, netværksmøder og jobs (F.eks. på Spotlight, Onlincasting, IMDb, facebookgrupper, Jobscenen)Skrive mail til en skuespillerven eller andre branchevenner og lav en kaffedate. (..man kan også drikke te)Planlæg at skrive til castere, instruktører og producere . som du gerne vil arbejde med. Hvem? Hvor mange på en uge? Lav evt. en liste. og skrive opgaverne i kalenderen. Find ud af om du kender nogen, der kender …