Skip to main content

Lønnet eller gratis arbejde?

Flere af os har været en del af opsætninger eller film uden at få løn. Der er amatørteater og studenterfilm, hvor præmissen er at alle gør det for passionens skyld, for at lære og for fællesoplevelsen. Det er ret fantastisk at få de gode oplevelser på denne måde og øve sig i at blive bedre.


For nogle er det et valg at arbejde gratis som skuespiller og være med i så meget som muligt enten for sjov eller for at følge passionen, få opbygget sit CV og sit netværk
Andre vælger mest at arbejde, når der er løn involveret, så de føler, deres arbejde værdsat og de derved kan betale deres regninger.

Hvad man vil og gør er op til en selv og ens egen mavefornemmelse. Mit råd er, at du kun skal arbejde uden løn, hvis du synes, det er sjovt og at det giver dig noget værdfuldt at være med. Har du først sagt, ja, til et job så sørg for at hygge dig med det ud anset hvad.

Stop mens legen er god.
Hvis du vil arbejde som professionel, må du være professionel og at få løn er en del af det. Det stiller dog også anderledes krav til din medvirken og til din selvopfattelse.

Hvis du har arbejdet gratis eller for biografbilletter i noget tid og du kan mærke, at du gerne vil noget mere, så sørg for at stoppe med gratis jobs inden du bliver bitter og begynder at brokke dig.

Det er ikke altid, at man skal arbejde gratis, for at få lønnet jobs, selvom man selvfølgelig skal starte et sted. Du har en ligeså stor chance som alle andre for at få betalte jobs. Du skal bare være indstillet på at arbejde for det.
  • Det er en god idé at lære hvad det vil sige at være skuespiller og sørge for at forbedre dit talent. Hvis du ikke har fået undervisning, så sørg for at lære noget mere om skuespillerteknikker og faget i det hele taget. Det vil give dig mere sikkerhed til at levere et godt stykke arbejde. Jo, bedre du klarer dig på en opgave, des større mulighed, har du for at få jobs. Træning og bevidsthed om, hvad du laver, kan samtidig give dig en ballast til at klare afslag.
  • Vær målrettet. Du kan have større mulighed for at lykkedes, hvis du ved, hvor du ønsker at lægge dine kræfter. Er det film, teater, musical, TV - børn, drama, komedie osv? Prøv at definere det, så du ikke kommer til at lave noget andet end det du i virkeligheden allerhelst vil. 
  • Vær et behagelig bekendtskab.Sørg for at være sød og god ved alle du møder. Du ved ikke, hvem den næste Susanne Bier er. Har du først brændt en bro, så kommer du ikke over på den anden side. Hold derfor kritik og utilfredshed for dig selv.
Din personlige utilfredshed har sjældent noget med de andre at gøre, når det kommer til stykket. Lær af det og giv slip på det. Du skal selvfølgelig ikke finde dig i hvad som helst, men sørg for at sige fra på en god og konstruktiv måde, hvis det bliver nødvendigt. Facebook er ikke stedet at skrive om det..

Hvis du vil sikre dig arbejde, kan du begynde selv med at lave nogle små produktioner enten på video eller live optrædender, som bliver set af andre. Jeg har selv haft stor glæde af en kort video jeg lavede for halvandet år siden og som har åbnet døre for mig til den professionelle verden. Men det er ikke nok. Hvis du vil blive en del af underholdningsbranchen og leve af at spille, må du forsætte med at holde fokus på det du ønsker dig, ikke slippe det af syne og forsætte med at udvikle dig.

 som en kendt Tv vært på TV3 engang sagde: 
- intet er umuligt for den, der bærer viljen i hjertet!! ;-)


Jeg håber du kan bruge indlægget og har lyst til at dele det med dine venner på facebook eller Google+

Hvis du har et godt skuespillertip eller et spørgsmål er du velkommen til at skrive det i kommentarfeltet herunder. Tak, fordi du læser med.

MichelleComments

Popular posts from this blog

To be or not to be - Statist

Når man er statist, er man ikke skuespiller. Man er tilstede på et filmset, et TV- set eller på en scene for at skabe liv rundt om spillet. Der er nogle klare retningslinjer for om man er statist eller spiller, hvilket handler om hvor vigtig den person du spiller er for handlingen. F.eks. hvis du har replikker, er du skuespiller.

2009 DR1 Forbrydelsen 2 - Mads og jeg er vigtige statist-efterforskere sammen med Sofie og Michael
Hvis du gerne vil være professionel skuespiller, skal du være opmærksom på, at statistarbejde ikke tæller som et skuespillerjob og helst ikke skal stå på dit CV. Hovedsageligt er det fordi statister ikke behøver at være skuespillere. Det kan virkeligheden være hvem som helst og det kræver ikke at man kan spille. I fagforbundet for skuespillere, må du heller ikke tage statistjobs pga. lønniveauet, der ikke matcher overenskomsten.
Skal man så ikke være statist?
Jo, for dælen da! Hvis du ikke har booket et professionelt job endnu og du ønsker at arbejde som skuespill…

Skuespiller i London?

Har du overvejet at finde jobs som skuespiller i udlandet? Flere muligheder åbner sig for tiden og et godt bud er at tage en tur til London. Jeg var i London første gang i 90'erne. Dengang var Stig Rossens skuespillerkarriere i fuld gang og han spillede hovedrollen i en af Londons helt store musicals Les Miserable. Siden har flere danskere startet deres skuespillerliv i der.
Følg Skuespillerblogs nye profil på Instagram


Uddannelse og kortere kurser
Der er flere måder at komme i gang på. Der er flere skoler, hvor du ligesom på Scenekunstskolerne her i Danmark kan tage en længere uddannelse. Det koster dog en del, men nogle af de bedste skoler findes i England. Der er optagelsesprøver på de fleste, hvor du bl.a. også skal op i en Shakespeare tekst.

Der er også andre muligheder. Hvis du allerede er uddannet kan det betale sig at bruge tid på at få undervisning i britisk udtale og lære nogle af de mest gængse dialekter.

Sommerferien kan også bruges til at tage på mindre skuespillerkurs…

Aktiviteter der kan føre til skuespillerjobs

Ved sidste Karriereworkshop for Skuespillere kom vi ind på, hvordan vi bedre kan planlægge vores hverdag og finde faste aktiviteter, der kan føre til mere skuespillerarbejde.
Her er en liste med gøremål, der kan holde dig beskæftiget. Der er sikkert en masse du allerede kender, men forhåbentlig er der også inspiration til at komme videre, når du føler at du er gået i stå. Tag evt. din kalender frem og lav en plan for den næste uge.

Billedet er fra kortfilmen Fri for Flemming - Se den på Ekko Shortlist og giv den en stemme
Kontakt og netværk
Tjekke castingsider for opgaver, workshops, netværksmøder og jobs (F.eks. på Spotlight, Onlincasting, IMDb, facebookgrupper, Jobscenen)Skrive mail til en skuespillerven eller andre branchevenner og lav en kaffedate. (..man kan også drikke te)Planlæg at skrive til castere, instruktører og producere . som du gerne vil arbejde med. Hvem? Hvor mange på en uge? Lav evt. en liste. og skrive opgaverne i kalenderen. Find ud af om du kender nogen, der kender …