Skip to main content

Skuespillertip #3 - En god Showreel

En god showreel skal præsentere dig som skuespiller og give casteren eller instruktøren en god idé om, hvad du kan. Der er supervigtigt at gøre dit reel brugervenligt for casteren. Det er ikke supervigtigt at få en professionel klipper til at klippe det. Der er flere don'ts end do's her, og får du en anden til at klippe for dig, så gælder det om at stå på nakken af vedkommende, så du er sikker på, at du får det bedste ud af dine penge.

PRÆSENTER DIG SELV KORT
Start med kort at præsentere din reel med dit navn og eventuelt et headshot. Kort og godt.. sørg for at stave rigtigt. Jeg har selv været ude for en klipper der skrev Showreal istedet for Showreel!! Og det tog lang tid før jeg opdagede det.

DET FØRSTE KLIP SKAL VÆRE DIT BEDSTE KLIP
Castere har travlt og de ser ofte ikke hele dit showreel færdig, derfor skal du gå direkte til det du helst vil have de skal se. Så er det det næstbedstes tur og slut af med noget sjovt eller en gentagelse af noget af det fede. Men sørg for ikke at kede dem. Giv dem med det samme hvad de ser efter - (en god skuespiller)

DROP MUSIKVIDEOEN 
Nogle klippere elsker at gøre showreels smarte med musik og mere til. Det er ikke nødvendigt og det kan være irriterende for en caster at skulle se klip med dig først, hvor du bare løber hen over en mark, sidder og stirrer nedtrykt ud i luften eller henter en avis i indkørelsen til underlægningsmusik. Der skal skuespiller-action og replikker fra start! Det er det de vil se.

HOLD DET KORT
Klippene skal være lange nok til at de kan se dig spille og så korte at du ialt præsenterer ca. 2 -3 minutter af dit arbejde ialt. De skal helst ikke være længere. Som sagt ser de sjældent et reel til ende. Så kort og godt er igen nøgleordene.

DET ER DIG, DER SKAL SÆLGES
Det dur ikke at have for mange andre skuespillere med i dit showreel. Prøv at finde klip hvor du taler mest eller kameraet mest er på dig. Du kan evt. korte scenen ned og klippe den lidt om, så du får mest "screen time".. Man må gerne se andre skuespillere, men de skal helst ikke fylde i scenen, så fokus er på dem. Der er dog en undtagelse.. Hvis du har spillet sammen med en stor anerkendt skuespiller som Mads Mikkelsen eller Meryl Streep så giver det god mening at casteren, når at genkende dem.

DEL DET I KATEGORIER
Hvis du både har lavet reklamer og film/tv, så giver det mening at lave flere showreels. Et som du sender til reklame-casting og et andet du sender med til en film/tv casting. Du kan også lave et med komedieklip og et andet med drama, hvis du ønsker at målrette det mere.

KONTAKTOPLYSNINGER
Skriv til sidst din hjemmeside eller email, så casteren har mulighed for at komme i kontakt med dig og ikke skal rode i for lang tid efter det.

GØR NOGET DE ANDRE IKKE GØR
Du kan følge disse retningslinier og få et godt og brugbart showreel ud af det eller du kan tage chancen og lave dit helt eget bud på noget du kan. Jeg gjorde det med Amazing Macy, som har solgt mit talent bedre end mit showreel har og fået 170.000 views på youtube.

DON'T
Nu ved vi alle i Danmark, hvem Ellen Hillingsø er og at hun er en fabelagtig dygtig skuespiller, så jeg vover at vise jer dette. Dette intro showreel viser ikke, hvad hun i virkeligheden kan og var hun helt ukendt, ville det næppe give gode jobs at vise det til nogen. 
En udenlandsk caster ville ikke set denne intro færdig, fordi der ingen replikker er eller præsentation af hvor klippene kommer fra. Det er spild af casterens tid.
Faren ved at have sådan en intro er, at det er det eneste, som casteren når at se eller vælger at se med dig. Sandsynligheden for, at det gode showreel med de fantastiske scener ikke bliver set, kan være stor. Så hvis du vælger at være mere kritisk og kun at præsentere godt brugervenligt materiale af dig selv på nettet, vil du være mere sikker på at casteren får set det rette.


DO´S
Dette showreel for Toke Lars Bjarke fungerer meget bedre. Der er action fra starten og Oscar-filmen er repræsenteret som nummer to. Det er tydeligt for enhver caster at her er der en dreng, der virkelig kan noget og er et talent.


GØR DET SELV
Hvis du ikke har så meget materiale at klippe et showreel med,
kan du alternativt lave dit eget bud på en scene. Jeg har en showreel, men videoen her er den der har hjulpet mig til de fleste jobs, jeg har fået tilbudt. 
Rådene i dette indlæg kommer fra bl.a. fra
Bonnie Gillespie's Self Management for Actors. 


Jeg håber du kan bruge tippet og har lyst til at dele det med dine venner på facebook eller Google+

Hvis du har et godt skuespillertip eller et spørgsmål er du velkommen til at skrive det i kommentarfeltet herunder. Tak, fordi du læser med.

Michelle

Comments

Popular posts from this blog

To be or not to be - Statist

Når man er statist, er man ikke skuespiller. Man er tilstede på et filmset, et TV- set eller på en scene for at skabe liv rundt om spillet. Der er nogle klare retningslinjer for om man er statist eller spiller, hvilket handler om hvor vigtig den person du spiller er for handlingen. F.eks. hvis du har replikker, er du skuespiller.

2009 DR1 Forbrydelsen 2 - Mads og jeg er vigtige statist-efterforskere sammen med Sofie og Michael
Hvis du gerne vil være professionel skuespiller, skal du være opmærksom på, at statistarbejde ikke tæller som et skuespillerjob og helst ikke skal stå på dit CV. Hovedsageligt er det fordi statister ikke behøver at være skuespillere. Det kan virkeligheden være hvem som helst og det kræver ikke at man kan spille. I fagforbundet for skuespillere, må du heller ikke tage statistjobs pga. lønniveauet, der ikke matcher overenskomsten.
Skal man så ikke være statist?
Jo, for dælen da! Hvis du ikke har booket et professionelt job endnu og du ønsker at arbejde som skuespill…

Skuespiller i London?

Har du overvejet at finde jobs som skuespiller i udlandet? Flere muligheder åbner sig for tiden og et godt bud er at tage en tur til London. Jeg var i London første gang i 90'erne. Dengang var Stig Rossens skuespillerkarriere i fuld gang og han spillede hovedrollen i en af Londons helt store musicals Les Miserable. Siden har flere danskere startet deres skuespillerliv i der.
Følg Skuespillerblogs nye profil på Instagram


Uddannelse og kortere kurser
Der er flere måder at komme i gang på. Der er flere skoler, hvor du ligesom på Scenekunstskolerne her i Danmark kan tage en længere uddannelse. Det koster dog en del, men nogle af de bedste skoler findes i England. Der er optagelsesprøver på de fleste, hvor du bl.a. også skal op i en Shakespeare tekst.

Der er også andre muligheder. Hvis du allerede er uddannet kan det betale sig at bruge tid på at få undervisning i britisk udtale og lære nogle af de mest gængse dialekter.

Sommerferien kan også bruges til at tage på mindre skuespillerkurs…

Aktiviteter der kan føre til skuespillerjobs

Ved sidste Karriereworkshop for Skuespillere kom vi ind på, hvordan vi bedre kan planlægge vores hverdag og finde faste aktiviteter, der kan føre til mere skuespillerarbejde.
Her er en liste med gøremål, der kan holde dig beskæftiget. Der er sikkert en masse du allerede kender, men forhåbentlig er der også inspiration til at komme videre, når du føler at du er gået i stå. Tag evt. din kalender frem og lav en plan for den næste uge.

Billedet er fra kortfilmen Fri for Flemming - Se den på Ekko Shortlist og giv den en stemme
Kontakt og netværk
Tjekke castingsider for opgaver, workshops, netværksmøder og jobs (F.eks. på Spotlight, Onlincasting, IMDb, facebookgrupper, Jobscenen)Skrive mail til en skuespillerven eller andre branchevenner og lav en kaffedate. (..man kan også drikke te)Planlæg at skrive til castere, instruktører og producere . som du gerne vil arbejde med. Hvem? Hvor mange på en uge? Lav evt. en liste. og skrive opgaverne i kalenderen. Find ud af om du kender nogen, der kender …