Skip to main content

Skuespilleren og følelser


Der er altid det der sted i manuskriptet, hvor omstændighederne er sat for en bestemt følelsesmæssig reaktion, som skuespilleren ikke helt ved om han/hun kan præstere, når instruktøren siger: Værsgo'!! Her er lidt vejledning til at takle sådan en situation.


En del skuespillere kommer til at holde krampagtigt fast i følelser, når de opstår eller forcerer følelserne frem, hvilket gør dem ude af stand til at være til stede i scenen og reagere i nuet. Det er synd, fordi det gør spillet enten utroværdigt stift eller i andre tilfælde pinagtigt overfølsomt at se på. Publikum er der, for at få fortalt en god historie, som rører dem. De vil gerne røres, men de er ikke kommet, for at se skuespillerens evne til at vise følelser.

Det bedste du kan gøre er at slappe af!! Slap af.. betyder både slip spændinger i kroppen og at du ikke skal bekymre dig om det.

Følelser vil du aldrig blive fuldstændig herre over og du vil ikke kunne bestemme præcis, hvordan de kommer til udtryk på scenen eller foran kameraet. Du vil kunne skabe et rum for en reaktion, som giver din karakter et følelsesmæssigt liv. Og det kan du gøre noget ved.

Hvordan? Det vi sjældent vil forstå som skuespillere, er at vi ikke kan bestemme over vores følelsesliv med hovedet. Følelserne bor i kroppen og er påvirket af vores tanker og oplevelser, men de har deres eget liv. Omstændigheder og handlinger kan skabe reaktioner. Derfor kan vi gøre noget konkret, der kan sætte gang i kroppens emotionelle liv. At bruge vores fantasi, gå efter et mål og finde på indre og ydre forhindringer er nogle af værktøjerne.

Fornemmelsen af lethed 
  • Tillad rum omkring de følelser, der kommer og  lad dem 'gå igennem dig' og komme til udtryk med lethed. Lad dem påvirke dit spil, men undlad at holde fast dem. Giv slip på dem og skab rum for at det næste kan komme. 


  • Lad dig blive overrasket. For når du bliver overrasket, bliver publikum overrasket og det spontane frie naturlige liv, som du er der for at portrættere, opstår.Så kom istedet godt ind i din karakter, lær replikkerne og fortæl historien. Vælg handlinger og et indre liv, der skaber rum for følelsesmæssige reaktioner. Tillad dig så at blive påvirket af omstændighederne og ikke mindst dine medspillere. Så opstår alt det du ønsker i nuet. Så det eneste du SKAL er at være til stede, reagere på det der er.

Kæmp aldrig for at føle - lad følelserne opstå og forsvinde. 
Forbered dig godt og slip det hele fri.


Tak, fordi du læser med på Skuespillerblog. 
Hvis du kunne bruge indlægget er du meget velkommen til at like eller dele det med dine venner. 

Med de bedste ønsker for dig og din karriere,

Michelle Berçon


Comments

Popular posts from this blog

To be or not to be - Statist

Når man er statist, er man ikke skuespiller. Man er tilstede på et filmset, et TV- set eller på en scene for at skabe liv rundt om spillet. Der er nogle klare retningslinjer for om man er statist eller spiller, hvilket handler om hvor vigtig den person du spiller er for handlingen. F.eks. hvis du har replikker, er du skuespiller.

2009 DR1 Forbrydelsen 2 - Mads og jeg er vigtige statist-efterforskere sammen med Sofie og Michael
Hvis du gerne vil være professionel skuespiller, skal du være opmærksom på, at statistarbejde ikke tæller som et skuespillerjob og helst ikke skal stå på dit CV. Hovedsageligt er det fordi statister ikke behøver at være skuespillere. Det kan virkeligheden være hvem som helst og det kræver ikke at man kan spille. I fagforbundet for skuespillere, må du heller ikke tage statistjobs pga. lønniveauet, der ikke matcher overenskomsten.
Skal man så ikke være statist?
Jo, for dælen da! Hvis du ikke har booket et professionelt job endnu og du ønsker at arbejde som skuespill…

Skuespiller i London?

Har du overvejet at finde jobs som skuespiller i udlandet? Flere muligheder åbner sig for tiden og et godt bud er at tage en tur til London. Jeg var i London første gang i 90'erne. Dengang var Stig Rossens skuespillerkarriere i fuld gang og han spillede hovedrollen i en af Londons helt store musicals Les Miserable. Siden har flere danskere startet deres skuespillerliv i der.
Følg Skuespillerblogs nye profil på Instagram


Uddannelse og kortere kurser
Der er flere måder at komme i gang på. Der er flere skoler, hvor du ligesom på Scenekunstskolerne her i Danmark kan tage en længere uddannelse. Det koster dog en del, men nogle af de bedste skoler findes i England. Der er optagelsesprøver på de fleste, hvor du bl.a. også skal op i en Shakespeare tekst.

Der er også andre muligheder. Hvis du allerede er uddannet kan det betale sig at bruge tid på at få undervisning i britisk udtale og lære nogle af de mest gængse dialekter.

Sommerferien kan også bruges til at tage på mindre skuespillerkurs…

Aktiviteter der kan føre til skuespillerjobs

Ved sidste Karriereworkshop for Skuespillere kom vi ind på, hvordan vi bedre kan planlægge vores hverdag og finde faste aktiviteter, der kan føre til mere skuespillerarbejde.
Her er en liste med gøremål, der kan holde dig beskæftiget. Der er sikkert en masse du allerede kender, men forhåbentlig er der også inspiration til at komme videre, når du føler at du er gået i stå. Tag evt. din kalender frem og lav en plan for den næste uge.

Billedet er fra kortfilmen Fri for Flemming - Se den på Ekko Shortlist og giv den en stemme
Kontakt og netværk
Tjekke castingsider for opgaver, workshops, netværksmøder og jobs (F.eks. på Spotlight, Onlincasting, IMDb, facebookgrupper, Jobscenen)Skrive mail til en skuespillerven eller andre branchevenner og lav en kaffedate. (..man kan også drikke te)Planlæg at skrive til castere, instruktører og producere . som du gerne vil arbejde med. Hvem? Hvor mange på en uge? Lav evt. en liste. og skrive opgaverne i kalenderen. Find ud af om du kender nogen, der kender …