Skuespilleren og følelser


Der er altid det der sted i manuskriptet, hvor omstændighederne er sat for en bestemt følelsesmæssig reaktion, som skuespilleren ikke helt ved om han/hun kan præstere, når instruktøren siger: Værsgo'!! Her er lidt vejledning til at takle sådan en situation.


En del skuespillere kommer til at holde krampagtigt fast i følelser, når de opstår eller forcerer følelserne frem, hvilket gør dem ude af stand til at være til stede i scenen og reagere i nuet. Det er synd, fordi det gør spillet enten utroværdigt stift eller i andre tilfælde pinagtigt overfølsomt at se på. Publikum er der, for at få fortalt en god historie, som rører dem. De vil gerne røres, men de er ikke kommet, for at se skuespillerens evne til at vise følelser.

Det bedste du kan gøre er at slappe af!! Slap af.. betyder både slip spændinger i kroppen og at du ikke skal bekymre dig om det.

Følelser vil du aldrig blive fuldstændig herre over og du vil ikke kunne bestemme præcis, hvordan de kommer til udtryk på scenen eller foran kameraet. Du vil kunne skabe et rum for en reaktion, som giver din karakter et følelsesmæssigt liv. Og det kan du gøre noget ved.

Hvordan? Det vi sjældent vil forstå som skuespillere, er at vi ikke kan bestemme over vores følelsesliv med hovedet. Følelserne bor i kroppen og er påvirket af vores tanker og oplevelser, men de har deres eget liv. Omstændigheder og handlinger kan skabe reaktioner. Derfor kan vi gøre noget konkret, der kan sætte gang i kroppens emotionelle liv. At bruge vores fantasi, gå efter et mål og finde på indre og ydre forhindringer er nogle af værktøjerne.

Fornemmelsen af lethed 
  • Tillad rum omkring de følelser, der kommer og  lad dem 'gå igennem dig' og komme til udtryk med lethed. Lad dem påvirke dit spil, men undlad at holde fast dem. Giv slip på dem og skab rum for at det næste kan komme. 


  • Lad dig blive overrasket. For når du bliver overrasket, bliver publikum overrasket og det spontane frie naturlige liv, som du er der for at portrættere, opstår.Så kom istedet godt ind i din karakter, lær replikkerne og fortæl historien. Vælg handlinger og et indre liv, der skaber rum for følelsesmæssige reaktioner. Tillad dig så at blive påvirket af omstændighederne og ikke mindst dine medspillere. Så opstår alt det du ønsker i nuet. Så det eneste du SKAL er at være til stede, reagere på det der er.

Kæmp aldrig for at føle - lad følelserne opstå og forsvinde. 
Forbered dig godt og slip det hele fri.


Tak, fordi du læser med på Skuespillerblog. 
Hvis du kunne bruge indlægget er du meget velkommen til at like eller dele det med dine venner. 

Med de bedste ønsker for dig og din karriere,

Michelle Berçon


Comments