Skip to main content

Optagelsesprøve skuespillerskole - god vejledning


Overvejer du at søge ind på en skuespillerskole? Her er et par gode råd hvis du skal til optagelsesprøve.

"Keep it Simple"

Hvis du selv skal medbringe en tekst, er det vigtig at du vælge en scene, du synes er sjovt at arbejde med. Det kan være noget, der lægger tæt på dit eget udtryk og den person du er.
Vælg helst en karakter med samme køn og ca. samme alder. Der er ingen grund til at vælge en svær tekst af Shakespeare for at imponere. (medmindre du virkelig brænder for det og ved hvad du laver) Vælg hellere noget der kan give dig frihed til at lege med karakteren og få scenen til at leve. De vil gerne se dig og det du er god til. 

"Få bevidsthed om din stemme og din krop"

Sceneoptræden kræver en vis stamina. Skuespillerens vigtigste fysiske redskaber er kroppen og stemmen. Du skal kunne vise, at du forstår at bruge din stemme og du har en god kropsfornemmelse. Mange skuespillere bruger tid på yoga, dans og andre bevægelsesformer, der skaber smidighed og kontrol over kroppens lemmer. Ved de klassiske skuespillerskoler er der også en sangprøve, men uanset om du søger ind en af statens skoler eller en privat skuespillerskole, anbefaler jeg at du går til sang eller stemmetræning. Alternativt kan du starte med at synge i et kor. 

"Find en professionel at læse hos"

Selv de bedste har brug for ordentlig vejledning inden de skal fyre den af til prøven. Jeg anbefaler at du finder en god skuespillercoach. Der er mange rigtig dygtige skuespillere, som gerne vil hjælpe dig. Udover at være en god skuespiller, er det en god idé, hvis personen også har undervisningserfaring. Som regel skal du regne 4 - 8 timer, alt efter hvor forberedt du er. Og kom i gang i god tid!! Det er ikke en god idé at få din første privattime en uge inden prøven.  Der findes lister på internettet over skuespillere, der tilbyder undervisning. Du kan også læse hos mig. Hvis du har brug for personlig vejledning er det muligt at læse hos mig samt få karriere coaching. Skriv til mig på mail@michellebercon.com

"Træn din fantasi"

Sjovt nok hedder det en forestilling på dansk, hvis man går ind og ser et teaterstykke. Dit vigtigste ikke-fysiske redskab er din forestillingsevne eller din fantasi. Som skuespiller må man uværgeligt elske at skabe karakterer og drama i forstillede situationer. Dette er ikke muligt uden en åben og livlig indlevelsesevne. Det er her legen i det hele er og det er dette du skal bruge for at få juryen til din optagelsesprøve til at vælge dig.

"Bring lethed og glæde med dig ind i rummet"

Når du har gjort dit forarbejde godt og er kommet frem til selve prøven, er det bedste du kan gøre at slippe alt. Bruge tid på at trække vejret dybt, særligt hvis du kan mærke du er nervøs.
Sørg for at være naturlig åben og glad på trods af nerver, så de kan se hvor dejlig du er :-) 

Hvis du har et godt skuespillertip eller et spørgsmål er du velkommen til at skrive det i kommentarfeltet herunder. Tak, fordi du læser med.


Michelle


Del dette indlæg på facebook

Comments

Popular posts from this blog

To be or not to be - Statist

Når man er statist, er man ikke skuespiller. Man er tilstede på et filmset, et TV- set eller på en scene for at skabe liv rundt om spillet. Der er nogle klare retningslinjer for om man er statist eller spiller, hvilket handler om hvor vigtig den person du spiller er for handlingen. F.eks. hvis du har replikker, er du skuespiller.

2009 DR1 Forbrydelsen 2 - Mads og jeg er vigtige statist-efterforskere sammen med Sofie og Michael
Hvis du gerne vil være professionel skuespiller, skal du være opmærksom på, at statistarbejde ikke tæller som et skuespillerjob og helst ikke skal stå på dit CV. Hovedsageligt er det fordi statister ikke behøver at være skuespillere. Det kan virkeligheden være hvem som helst og det kræver ikke at man kan spille. I fagforbundet for skuespillere, må du heller ikke tage statistjobs pga. lønniveauet, der ikke matcher overenskomsten.
Skal man så ikke være statist?
Jo, for dælen da! Hvis du ikke har booket et professionelt job endnu og du ønsker at arbejde som skuespill…

Skuespiller i London?

Har du overvejet at finde jobs som skuespiller i udlandet? Flere muligheder åbner sig for tiden og et godt bud er at tage en tur til London. Jeg var i London første gang i 90'erne. Dengang var Stig Rossens skuespillerkarriere i fuld gang og han spillede hovedrollen i en af Londons helt store musicals Les Miserable. Siden har flere danskere startet deres skuespillerliv i der.
Følg Skuespillerblogs nye profil på Instagram


Uddannelse og kortere kurser
Der er flere måder at komme i gang på. Der er flere skoler, hvor du ligesom på Scenekunstskolerne her i Danmark kan tage en længere uddannelse. Det koster dog en del, men nogle af de bedste skoler findes i England. Der er optagelsesprøver på de fleste, hvor du bl.a. også skal op i en Shakespeare tekst.

Der er også andre muligheder. Hvis du allerede er uddannet kan det betale sig at bruge tid på at få undervisning i britisk udtale og lære nogle af de mest gængse dialekter.

Sommerferien kan også bruges til at tage på mindre skuespillerkurs…

Aktiviteter der kan føre til skuespillerjobs

Ved sidste Karriereworkshop for Skuespillere kom vi ind på, hvordan vi bedre kan planlægge vores hverdag og finde faste aktiviteter, der kan føre til mere skuespillerarbejde.
Her er en liste med gøremål, der kan holde dig beskæftiget. Der er sikkert en masse du allerede kender, men forhåbentlig er der også inspiration til at komme videre, når du føler at du er gået i stå. Tag evt. din kalender frem og lav en plan for den næste uge.

Billedet er fra kortfilmen Fri for Flemming - Se den på Ekko Shortlist og giv den en stemme
Kontakt og netværk
Tjekke castingsider for opgaver, workshops, netværksmøder og jobs (F.eks. på Spotlight, Onlincasting, IMDb, facebookgrupper, Jobscenen)Skrive mail til en skuespillerven eller andre branchevenner og lav en kaffedate. (..man kan også drikke te)Planlæg at skrive til castere, instruktører og producere . som du gerne vil arbejde med. Hvem? Hvor mange på en uge? Lav evt. en liste. og skrive opgaverne i kalenderen. Find ud af om du kender nogen, der kender …