Skip to main content

Skab en succesfuld karriere
Der er som med alt andet ikke rigtig nogen genvej eller nogen fast opskrift på succes, så det gælder om at komme godt igang. Du kan være heldig at blive optaget på en uddannelse som skuespiller og derved komme til at lære meget om selve håndværket... 

Mit råd er at være målrettet og lær at lytte til dig selv. Hvis du brænder for at komme igang lige nu, er det en god idé at finde ud af hvorfor du gerne vil være skuespiller. Hvad er det du brænder for? Og hvilken slags succes du ønsker dig?

1. find ud af hvad du helst vil.
Hvis du vil det hele og det er fuldstændig ligegyldigt om du er med i et gadeteater, står på scenen i det Kongelige teater eller er med i en TV serie eller laver børneteater på landets biblioteker, så er det rigtig dejligt for dig, for så er spektret bredt, og der er mange dejlige muligheder....

Men mange drømmer om én ting og gør noget helt andet. Sagen er, at du bliver god til det du gør ofte.. derfor er det en idé at gøre det man brænder mest for, så tit man overhovedet kan.
For at tiltrække den karriere du selv vil kalde succesfuld kan du lave følgende øvelse:

øvelse:
- Tænk tyve år frem i tiden og se tilbage på din ønskekarriere. Hvor mange jobs har du haft om året? Hvordan var fordelingen af teater, film og TV. Hvor mange penge har du tjent? Hvilke gode ting har du sat igang for andre ved at vælge denne karriere? Hvor har du været i DK/udlandet? Hvem har du spillet sammen med og blevet inspireret af?

Vær helt specifik og mærk efter hvilke følelser, sådan en ønsketilværelse sætter igang.. Efterfølgende kan du når du tager karrierevalg mærke efter om denne følelse er tilstede og bruge den som indikator på om du er på rette spor.


2. mod til at gå efter det bedste
Vi danskere elsker at hive janteloven op af lommen, når vi synes, vi er alene med vores drømme og ingen tror på os. Jeg har selv gjort det, og jeg tror faktisk, at det bare verdens bedste undskyldning! En undskyldning for ikke at gøre det, vi virkelig ved, vil gøre os glade.
Hvis du mærker efter opdager du måske at det ikke er verden, der ikke tror du kan!! Det er dig selv, der undlader at gå efter det bedste for dig. Årsagen er enten fordi du ikke tror, at du fortjener det eller også er det fordi du lytter for meget til de andre - dem der heller ikke turde og som derfor fejlede eller aldrig kom igang? Tænk over det..

Hvorfor skulle du ikke have det bedste af det bedste? Tror du, at det er held, at andre får det de gerne vil have? Eller er det faktisk fordi de har en anden indstilling?

Jeg tror på at alle har fuldt ud ret til at lykkedes med det de brænder for og drømmer om. Lad vær at give op, men gå efter din drømmekarriere. Den venter på dig og der er roller nok til alle!!
3. lad være med at vente - gør hvad du kan idag.
Nogle skuespillere kommer ud fra skuespillerskolen og kommer aldrig rigtigt igang. Som tiden er gået for mig, kan jeg se at det der fungere bedst er at lave noget selv. Sørg for at folk kender dig, få lavet en hjemmeside, skab eller bliv del af et netværk og kom igang med at lave noget, der stemmer overens med din ønskekarriere. I dag er det super vigtigt, at man kan finde dig på internettet og der er mange muligheder.
Flere går i stå, når finansiering kommer på banen til produktioner og det er meget forståeligt. Hvis du har en vision, kan den gennemføres på både store og små budgetter. Hvis du drømmer om film, så er Youtube.com ikke langt væk.. men sørg for at have en vis kvalitet i det du lægger op til offentlig skue. Det skulle gerne være en reklame for dig og dit talent.

Like eller del indlægget på FBComments

Popular posts from this blog

To be or not to be - Statist

Når man er statist, er man ikke skuespiller. Man er tilstede på et filmset, et TV- set eller på en scene for at skabe liv rundt om spillet. Der er nogle klare retningslinjer for om man er statist eller spiller, hvilket handler om hvor vigtig den person du spiller er for handlingen. F.eks. hvis du har replikker, er du skuespiller.

2009 DR1 Forbrydelsen 2 - Mads og jeg er vigtige statist-efterforskere sammen med Sofie og Michael
Hvis du gerne vil være professionel skuespiller, skal du være opmærksom på, at statistarbejde ikke tæller som et skuespillerjob og helst ikke skal stå på dit CV. Hovedsageligt er det fordi statister ikke behøver at være skuespillere. Det kan virkeligheden være hvem som helst og det kræver ikke at man kan spille. I fagforbundet for skuespillere, må du heller ikke tage statistjobs pga. lønniveauet, der ikke matcher overenskomsten.
Skal man så ikke være statist?
Jo, for dælen da! Hvis du ikke har booket et professionelt job endnu og du ønsker at arbejde som skuespill…

Skuespiller i London?

Har du overvejet at finde jobs som skuespiller i udlandet? Flere muligheder åbner sig for tiden og et godt bud er at tage en tur til London. Jeg var i London første gang i 90'erne. Dengang var Stig Rossens skuespillerkarriere i fuld gang og han spillede hovedrollen i en af Londons helt store musicals Les Miserable. Siden har flere danskere startet deres skuespillerliv i der.
Følg Skuespillerblogs nye profil på Instagram


Uddannelse og kortere kurser
Der er flere måder at komme i gang på. Der er flere skoler, hvor du ligesom på Scenekunstskolerne her i Danmark kan tage en længere uddannelse. Det koster dog en del, men nogle af de bedste skoler findes i England. Der er optagelsesprøver på de fleste, hvor du bl.a. også skal op i en Shakespeare tekst.

Der er også andre muligheder. Hvis du allerede er uddannet kan det betale sig at bruge tid på at få undervisning i britisk udtale og lære nogle af de mest gængse dialekter.

Sommerferien kan også bruges til at tage på mindre skuespillerkurs…

Aktiviteter der kan føre til skuespillerjobs

Ved sidste Karriereworkshop for Skuespillere kom vi ind på, hvordan vi bedre kan planlægge vores hverdag og finde faste aktiviteter, der kan føre til mere skuespillerarbejde.
Her er en liste med gøremål, der kan holde dig beskæftiget. Der er sikkert en masse du allerede kender, men forhåbentlig er der også inspiration til at komme videre, når du føler at du er gået i stå. Tag evt. din kalender frem og lav en plan for den næste uge.

Billedet er fra kortfilmen Fri for Flemming - Se den på Ekko Shortlist og giv den en stemme
Kontakt og netværk
Tjekke castingsider for opgaver, workshops, netværksmøder og jobs (F.eks. på Spotlight, Onlincasting, IMDb, facebookgrupper, Jobscenen)Skrive mail til en skuespillerven eller andre branchevenner og lav en kaffedate. (..man kan også drikke te)Planlæg at skrive til castere, instruktører og producere . som du gerne vil arbejde med. Hvem? Hvor mange på en uge? Lav evt. en liste. og skrive opgaverne i kalenderen. Find ud af om du kender nogen, der kender …