Skip to main content

Hvordan man kommer i Skuespillerhåndbogen


Godt nytår. Dette blogindlæg er for jer, der gerne vil vide mere om Skuespillerhåndbogen og hvorvidt det er godt at få sit navn deri. Der er nemlig både fordele og ulemper ved at være blandt de udvalgte.

Skuespillerhåndbogen er en oversigt over de skuespillere, operasanger, koreografer og dansere der er medlemmer af Dansk Skuespillerforbund, DSF. Den bliver flittigt brugt af castere og instruktører, når de skal finde professionelle skuespillere til deres projekter. Alle performere i DSF skal ansættes i overensstemmelse overenskomsterne, der lavet mellem DSF og arbejdgivere indenfor bl.a. teater, TV og filmbrancen.
Det er en kollegial aftale, der blevet indgået mellem medlemmerne på DSF generalforsamling, at medlemmerne ikke må sige ja til statistroller samt en skuespillerløn, der ikke stemmer overens med overenskomsten. Man kan simpelthen blive ekskluderet af forbundet hvis man ikke følger aftalen. 

Du kan se de forskellige aftaler og overenskomster her.

Kan du komme i Håndbogen?
Ikke alle har adgang til at blive medlem af skuespillerforbundet. Der er A og B medlemmer. 
A medlemmer har mulighed for at stemme til generalforsamlingen. Det vil hovedsageligt være kunstnere som har taget en adgangsgivende uddannelse eller har været ansat som performer i en særlig grad i løbet af de sidste tre år. Du kan blive optaget som B medlem, som elev på en adgangsgivende skole eller hvis du kan dokumentere at du har været beskæftiget som skuespiller med lønvilkår, der matcher overenskomsten. 

Fordelen ved ikke at være medlem kan være at du helt selv bestemmer, hvad du ønsker at lave som kunstner og hvorvidt du har lyst at deltage i spændende projekter, som måske ikke har mulighed for at give løn. På den måde kan du drage en masse erfaring og netværk. 

På et tidspunkt kan det blive rart at komme med i Skuespillerhåndbogen, fordi du føler dig klar til blive blåstempelt som kunstner og rent faktisk få muligheden for at få en fornuftig løn for dit arbejde. Du kan også få juridisk rådgiving samt benytte dig af deres Skuespillerforbundets mange medlemstilbud. Du vil dog nødvendigvis ikke få flere jobs tilbudt fordi du er i Skuespillerhåndbogen. Du skal stadig selv gøre et arbejde for at netværke og få jobs. 


Hvis du har brug for sparring omkring din skuespillerkarriere eller hjælp til en casting.
Skriv til mail@michellebercon.com 


Kunne du bruge indlægget? Like det eller del med dine venner på facebook

Comments

Popular posts from this blog

To be or not to be - Statist

Når man er statist, er man ikke skuespiller. Man er tilstede på et filmset, et TV- set eller på en scene for at skabe liv rundt om spillet. Der er nogle klare retningslinjer for om man er statist eller spiller, hvilket handler om hvor vigtig den person du spiller er for handlingen. F.eks. hvis du har replikker, er du skuespiller.

2009 DR1 Forbrydelsen 2 - Mads og jeg er vigtige statist-efterforskere sammen med Sofie og Michael
Hvis du gerne vil være professionel skuespiller, skal du være opmærksom på, at statistarbejde ikke tæller som et skuespillerjob og helst ikke skal stå på dit CV. Hovedsageligt er det fordi statister ikke behøver at være skuespillere. Det kan virkeligheden være hvem som helst og det kræver ikke at man kan spille. I fagforbundet for skuespillere, må du heller ikke tage statistjobs pga. lønniveauet, der ikke matcher overenskomsten.
Skal man så ikke være statist?
Jo, for dælen da! Hvis du ikke har booket et professionelt job endnu og du ønsker at arbejde som skuespill…

Skuespiller i London?

Har du overvejet at finde jobs som skuespiller i udlandet? Flere muligheder åbner sig for tiden og et godt bud er at tage en tur til London. Jeg var i London første gang i 90'erne. Dengang var Stig Rossens skuespillerkarriere i fuld gang og han spillede hovedrollen i en af Londons helt store musicals Les Miserable. Siden har flere danskere startet deres skuespillerliv i der.
Følg Skuespillerblogs nye profil på Instagram


Uddannelse og kortere kurser
Der er flere måder at komme i gang på. Der er flere skoler, hvor du ligesom på Scenekunstskolerne her i Danmark kan tage en længere uddannelse. Det koster dog en del, men nogle af de bedste skoler findes i England. Der er optagelsesprøver på de fleste, hvor du bl.a. også skal op i en Shakespeare tekst.

Der er også andre muligheder. Hvis du allerede er uddannet kan det betale sig at bruge tid på at få undervisning i britisk udtale og lære nogle af de mest gængse dialekter.

Sommerferien kan også bruges til at tage på mindre skuespillerkurs…

Aktiviteter der kan føre til skuespillerjobs

Ved sidste Karriereworkshop for Skuespillere kom vi ind på, hvordan vi bedre kan planlægge vores hverdag og finde faste aktiviteter, der kan føre til mere skuespillerarbejde.
Her er en liste med gøremål, der kan holde dig beskæftiget. Der er sikkert en masse du allerede kender, men forhåbentlig er der også inspiration til at komme videre, når du føler at du er gået i stå. Tag evt. din kalender frem og lav en plan for den næste uge.

Billedet er fra kortfilmen Fri for Flemming - Se den på Ekko Shortlist og giv den en stemme
Kontakt og netværk
Tjekke castingsider for opgaver, workshops, netværksmøder og jobs (F.eks. på Spotlight, Onlincasting, IMDb, facebookgrupper, Jobscenen)Skrive mail til en skuespillerven eller andre branchevenner og lav en kaffedate. (..man kan også drikke te)Planlæg at skrive til castere, instruktører og producere . som du gerne vil arbejde med. Hvem? Hvor mange på en uge? Lav evt. en liste. og skrive opgaverne i kalenderen. Find ud af om du kender nogen, der kender …