Skip to main content

Den gode tjekliste til TV/filmroller


Dette er en lille tjekliste til dig, der skal til casting eller som har fået en mindre rolle i en film /TV serie. Følger du den, så kan det ikke gå helt galt.   • Få så meget info om rollen som muligt fra casteren - hvis du kan få hele manuskriptet, vil det være skønt. Det kan sjældent lade sig gøre på store produktioner, men næsten altid på kortfilm.
  • Stil  HV- spørgsmål - Hvem er han/hun? (opfind en baggrund og historie for din karakter, hvis det ikke står i manus) Hvad laver de i scenen, hvor opholder de sig? Hvorfor er de der? Jo, mere du ved om karakteren, des mere hjælper det dig til at slappe af når kameraet kører. Du skal lave forberedelsen grundigt, for din egen skyld også selvom det er en 'lille' rolle. 
  • Vær specifik: - hvis de f.eks. er på en gade - er der meget eller lidt trafik? Koldt ude eller varmt? Morgen, middag, aften? Er der andre mennesker? Hvilken by/land? Tegn et mentalt billede af stedet. Hvordan påvirker det samtalen? Vær specifik med karakteren, find ud af hvilket humør personen er i, hvordan han/hun er klædt på.. kropsholdning, gang.. Det betyder meget mere end man tror, at have styr på disse ting.
  • Find ud af hvad din karakter ønsker at opnå i scenen. Hvordan vil han/hun ændre den anden person i scenen? Dette er noget af det vigtigste at finde ud af, fordi det giver dig en mission og giver liv til dine replikker..  Igen - vær specifik. 
  • Hvordan opnår eller forsøger karakteren at få sin vilje eller opnå sit mål? Altså hvordan opfører han/hun sig - er det kærligt, forførende, truende, offeragtigt, agressivt, støttende, overbærende?
  • Og så kan du lære teksten udenad og starte med at lege dig frem til en version af scenen, du kan præsentere for filmholdet/casteren. Tit tror man at det vigtigste er at kunne replikkerne. Jeg mener at de foregående skridt er endnu vigtigere, for når du har fat i din karakter, så kommer replikkerne af sig selv. Find gerne to versioner og vær forberedt på at ændre det, når du får instruktioner på settet. 
Hvis du er til casting og ikke får jobbet, fordi der var en anden, der passede bedre ind, SÅ fortvivl ikke, det er nemlig udenfor din kontrol hvem de vælger. Men casteren har set dig og chancerne for at du bliver kaldt til en anden casting er større, hvis din forberedelse skinner igennem. Siger det bare :-)


Har du brug hjælp eller sparring?
Skulle du få brug for sparring omkring din skuespillerkarriere, hjælp til en casting eller optagelsesprøve mm., så tilbyder jeg både coaching og undervisning. Skriv til mail@michellebercon.com


Håber du kunne bruge indlægget til noget og at du vil dele det med dine venner på facebook.
Comments

Popular posts from this blog

To be or not to be - Statist

Når man er statist, er man ikke skuespiller. Man er tilstede på et filmset, et TV- set eller på en scene for at skabe liv rundt om spillet. Der er nogle klare retningslinjer for om man er statist eller spiller, hvilket handler om hvor vigtig den person du spiller er for handlingen. F.eks. hvis du har replikker, er du skuespiller.

2009 DR1 Forbrydelsen 2 - Mads og jeg er vigtige statist-efterforskere sammen med Sofie og Michael
Hvis du gerne vil være professionel skuespiller, skal du være opmærksom på, at statistarbejde ikke tæller som et skuespillerjob og helst ikke skal stå på dit CV. Hovedsageligt er det fordi statister ikke behøver at være skuespillere. Det kan virkeligheden være hvem som helst og det kræver ikke at man kan spille. I fagforbundet for skuespillere, må du heller ikke tage statistjobs pga. lønniveauet, der ikke matcher overenskomsten.
Skal man så ikke være statist?
Jo, for dælen da! Hvis du ikke har booket et professionelt job endnu og du ønsker at arbejde som skuespill…

Skuespiller i London?

Har du overvejet at finde jobs som skuespiller i udlandet? Flere muligheder åbner sig for tiden og et godt bud er at tage en tur til London. Jeg var i London første gang i 90'erne. Dengang var Stig Rossens skuespillerkarriere i fuld gang og han spillede hovedrollen i en af Londons helt store musicals Les Miserable. Siden har flere danskere startet deres skuespillerliv i der.
Følg Skuespillerblogs nye profil på Instagram


Uddannelse og kortere kurser
Der er flere måder at komme i gang på. Der er flere skoler, hvor du ligesom på Scenekunstskolerne her i Danmark kan tage en længere uddannelse. Det koster dog en del, men nogle af de bedste skoler findes i England. Der er optagelsesprøver på de fleste, hvor du bl.a. også skal op i en Shakespeare tekst.

Der er også andre muligheder. Hvis du allerede er uddannet kan det betale sig at bruge tid på at få undervisning i britisk udtale og lære nogle af de mest gængse dialekter.

Sommerferien kan også bruges til at tage på mindre skuespillerkurs…

Aktiviteter der kan føre til skuespillerjobs

Ved sidste Karriereworkshop for Skuespillere kom vi ind på, hvordan vi bedre kan planlægge vores hverdag og finde faste aktiviteter, der kan føre til mere skuespillerarbejde.
Her er en liste med gøremål, der kan holde dig beskæftiget. Der er sikkert en masse du allerede kender, men forhåbentlig er der også inspiration til at komme videre, når du føler at du er gået i stå. Tag evt. din kalender frem og lav en plan for den næste uge.

Billedet er fra kortfilmen Fri for Flemming - Se den på Ekko Shortlist og giv den en stemme
Kontakt og netværk
Tjekke castingsider for opgaver, workshops, netværksmøder og jobs (F.eks. på Spotlight, Onlincasting, IMDb, facebookgrupper, Jobscenen)Skrive mail til en skuespillerven eller andre branchevenner og lav en kaffedate. (..man kan også drikke te)Planlæg at skrive til castere, instruktører og producere . som du gerne vil arbejde med. Hvem? Hvor mange på en uge? Lav evt. en liste. og skrive opgaverne i kalenderen. Find ud af om du kender nogen, der kender …