Skip to main content

Lav en god showreel


En showreel er en præsentation af dit bedste arbejde som skuespiller. Altså, er det en kort reklamefilm om dig. Det er værd at sætte sig ind i hvad en god showreel er.

Det er ikke vigtigt at få alt du har lavet med og du kan i virkelig nøjes med 2-3 klip fra samme produktion, hvis det du har lavet er godt og præsenterer dig og din type tydeligt. Vis kun klip du er stolt af.

Typisk ser man at der er klip fra 3-5 produktioner i en showreel. Det er svært at få mere presset ind da det ikke skal være mere end højst 2,5 minut. Grunden til at det ikke skal være længere er at castere og instruktører er travle folk og ofte ser de det ikke helt til ende.


Introduktionen skal være ultrakort - enten en sort skærm med dit navn eller et headshot (billede) med dit navn på.

Det første klip skal være det bedste klip, altså det du er mest stolt af og hvor man virkelig kan se, at du kan spille. Mange kan have lyst til at gemme det bedste til sidst, men så er sandsynligheden for, at casteren ikke får det set meget stor. Casteren skal i det første klip se dig spille, reagere og sige noget.

Sørg også for at du er den første person, som er i fokus. Du kan sagtens starte klippet midt i en samtale, for casteren har ingen interesse i at få hele sammenhængen i scenen med. Hvis der er andre skuespillere med, skal du sørge for, at det ikke er dem, der tager fokus i scenen ved enten at korte deres replikker ned eller tage passager, hvor det er dig, der er mest "på". Der må gerne være andre med og særligt, hvis du har spillet sammen med et stor stjerne, som Ghita Nørby eller Mads Mikkelsen, kan det være en fordel, at casteren når at genkende dem.

Det er ikke altid en fordel at få en professionel klipper til at klippe sin showreel. Faren er at klipperen går mere op i at klippe den fedt, end at præsentere skuespillerens arbejde. Hvis du får en anden til at klippe den, så sørg for at det er en der forstår, at sætte skuespillet først.

Det betyder også, at du i virkeligheden selv kan klippe din showreel i moviemaker eller imovie, hvis du vil, for casteren er kun interesseret i, at se om du som skuespiller passer ind i deres næste projekt og ikke i om den er klippet smukt sammen. At tilføje underlægningsmusik er heller ikke nødvendigt og kan for casteren være irriterende og tage fokus fra dit spil.

Som hovedregel er det godt at sætte sig ind i hvordan casteren bruger din showreel. For hende eller ham er den ikke til underholdning, men et arbejdsredskab og det skal være nemt og hurtigt for hende at se hvad du kan og hvilken type du kan spille. Derfor er underlægningsmusik, meget lange passager uden replikker og action, samt smart hurtig klipning splid af hendes tid.

I denne video fra Spotlight forklarer nogle af TV og filmindustriens større castere, hvad de ser efter i en showreel.


Professionel karrierevejledning og skuespilundervisning til dig, der ønsker at arbejde seriøst med din skuespillerkarriere. Giv dig selv muligheden for at følge din drøm om en succesfuld karriere i Danmark eller i udlandet.

Få personlig karrierevejledning og træning for Skuespillere

Kom med på næste skuespillerworkshop i KBH

Del gerne med dine venner på facebookComments

Popular posts from this blog

To be or not to be - Statist

Når man er statist, er man ikke skuespiller. Man er tilstede på et filmset, et TV- set eller på en scene for at skabe liv rundt om spillet. Der er nogle klare retningslinjer for om man er statist eller spiller, hvilket handler om hvor vigtig den person du spiller er for handlingen. F.eks. hvis du har replikker, er du skuespiller.

2009 DR1 Forbrydelsen 2 - Mads og jeg er vigtige statist-efterforskere sammen med Sofie og Michael
Hvis du gerne vil være professionel skuespiller, skal du være opmærksom på, at statistarbejde ikke tæller som et skuespillerjob og helst ikke skal stå på dit CV. Hovedsageligt er det fordi statister ikke behøver at være skuespillere. Det kan virkeligheden være hvem som helst og det kræver ikke at man kan spille. I fagforbundet for skuespillere, må du heller ikke tage statistjobs pga. lønniveauet, der ikke matcher overenskomsten.
Skal man så ikke være statist?
Jo, for dælen da! Hvis du ikke har booket et professionelt job endnu og du ønsker at arbejde som skuespill…

Skuespiller i London?

Har du overvejet at finde jobs som skuespiller i udlandet? Flere muligheder åbner sig for tiden og et godt bud er at tage en tur til London. Jeg var i London første gang i 90'erne. Dengang var Stig Rossens skuespillerkarriere i fuld gang og han spillede hovedrollen i en af Londons helt store musicals Les Miserable. Siden har flere danskere startet deres skuespillerliv i der.
Følg Skuespillerblogs nye profil på Instagram


Uddannelse og kortere kurser
Der er flere måder at komme i gang på. Der er flere skoler, hvor du ligesom på Scenekunstskolerne her i Danmark kan tage en længere uddannelse. Det koster dog en del, men nogle af de bedste skoler findes i England. Der er optagelsesprøver på de fleste, hvor du bl.a. også skal op i en Shakespeare tekst.

Der er også andre muligheder. Hvis du allerede er uddannet kan det betale sig at bruge tid på at få undervisning i britisk udtale og lære nogle af de mest gængse dialekter.

Sommerferien kan også bruges til at tage på mindre skuespillerkurs…

Aktiviteter der kan føre til skuespillerjobs

Ved sidste Karriereworkshop for Skuespillere kom vi ind på, hvordan vi bedre kan planlægge vores hverdag og finde faste aktiviteter, der kan føre til mere skuespillerarbejde.
Her er en liste med gøremål, der kan holde dig beskæftiget. Der er sikkert en masse du allerede kender, men forhåbentlig er der også inspiration til at komme videre, når du føler at du er gået i stå. Tag evt. din kalender frem og lav en plan for den næste uge.

Billedet er fra kortfilmen Fri for Flemming - Se den på Ekko Shortlist og giv den en stemme
Kontakt og netværk
Tjekke castingsider for opgaver, workshops, netværksmøder og jobs (F.eks. på Spotlight, Onlincasting, IMDb, facebookgrupper, Jobscenen)Skrive mail til en skuespillerven eller andre branchevenner og lav en kaffedate. (..man kan også drikke te)Planlæg at skrive til castere, instruktører og producere . som du gerne vil arbejde med. Hvem? Hvor mange på en uge? Lav evt. en liste. og skrive opgaverne i kalenderen. Find ud af om du kender nogen, der kender …