Lav en god showreel


En showreel er en præsentation af dit bedste arbejde som skuespiller. Altså, er det en kort reklamefilm om dig. Det er værd at sætte sig ind i hvad en god showreel er.

Det er ikke vigtigt at få alt du har lavet med og du kan i virkelig nøjes med 2-3 klip fra samme produktion, hvis det du har lavet er godt og præsenterer dig og din type tydeligt. Vis kun klip du er stolt af.

Typisk ser man at der er klip fra 3-5 produktioner i en showreel. Det er svært at få mere presset ind da det ikke skal være mere end højst 2,5 minut. Grunden til at det ikke skal være længere er at castere og instruktører er travle folk og ofte ser de det ikke helt til ende.


Introduktionen skal være ultrakort - enten en sort skærm med dit navn eller et headshot (billede) med dit navn på.

Det første klip skal være det bedste klip, altså det du er mest stolt af og hvor man virkelig kan se, at du kan spille. Mange kan have lyst til at gemme det bedste til sidst, men så er sandsynligheden for, at casteren ikke får det set meget stor. Casteren skal i det første klip se dig spille, reagere og sige noget.

Sørg også for at du er den første person, som er i fokus. Du kan sagtens starte klippet midt i en samtale, for casteren har ingen interesse i at få hele sammenhængen i scenen med. Hvis der er andre skuespillere med, skal du sørge for, at det ikke er dem, der tager fokus i scenen ved enten at korte deres replikker ned eller tage passager, hvor det er dig, der er mest "på". Der må gerne være andre med og særligt, hvis du har spillet sammen med et stor stjerne, som Ghita Nørby eller Mads Mikkelsen, kan det være en fordel, at casteren når at genkende dem.

Det er ikke altid en fordel at få en professionel klipper til at klippe sin showreel. Faren er at klipperen går mere op i at klippe den fedt, end at præsentere skuespillerens arbejde. Hvis du får en anden til at klippe den, så sørg for at det er en der forstår, at sætte skuespillet først.

Det betyder også, at du i virkeligheden selv kan klippe din showreel i moviemaker eller imovie, hvis du vil, for casteren er kun interesseret i, at se om du som skuespiller passer ind i deres næste projekt og ikke i om den er klippet smukt sammen. At tilføje underlægningsmusik er heller ikke nødvendigt og kan for casteren være irriterende og tage fokus fra dit spil.

Som hovedregel er det godt at sætte sig ind i hvordan casteren bruger din showreel. For hende eller ham er den ikke til underholdning, men et arbejdsredskab og det skal være nemt og hurtigt for hende at se hvad du kan og hvilken type du kan spille. Derfor er underlægningsmusik, meget lange passager uden replikker og action, samt smart hurtig klipning splid af hendes tid.

I denne video fra Spotlight forklarer nogle af TV og filmindustriens større castere, hvad de ser efter i en showreel.


Professionel karrierevejledning og skuespilundervisning til dig, der ønsker at arbejde seriøst med din skuespillerkarriere. Giv dig selv muligheden for at følge din drøm om en succesfuld karriere i Danmark eller i udlandet.


Del gerne med dine venner på facebookComments

Popular Posts