Skip to main content

En magisk øvelse


Undrer du dig nogle gange over hvad der skal til for at slå igennem som skuespiller og griber du dig i at tænke: - Det altid er de samme, der får rollerne her i Danmark. Det kunne lige så godt være mig... Og ja, det er rigtigt. Det kunne lige så godt være dig oppe på lærredet i biografen og søndag aften på TV i alle landets hjem. 


Det føles som en  skæv fordeling og det kan tage pusten fra enhver hårdt arbejdende skuespiller med drømmen om en stor karriere. Sagen er også, at de tanker kan stoppe os fra at komme der hen, hvor vi gerne vil være. Simpelthen, fordi vi bruger vores energi forkert, når vi begynder at sammenligne os med de andre. Jeg indrømmer blankt at det sker en gang imellem for mig, særligt, når jeg synes, det er lang tid siden at der har været tydelig fremgang i min karriere. 
Det med at sammenligne er i virkeligheden noget af det værste vi kan gøre. For skuespilleres liv er så forskellige og hvis fokusset er det hos de andre, kan det være svært at være tilstede hos sig selv, når inspirationen eller mulighederne præsenterer sig.

En Magisk Øvelse

Når den slags tanker slår ned i hovedet, er det godt at gribe sig selv i det og komme op med en plan, der i stedet kan få dig tættere på din drøm. Hvis du får stikket i maven, hvor en anden skuespillers succes for dig til at føle at dit liv står stille, kan du prøve følgende øvelse, der hedder "De Magiske 20"

  • Skriv alt det ned du tænker om situationen. Få alle de negative tanker ud af hovedet og ned på papiret. 
  • Skriv derefter alt det du gerne vil med din egen karriere.
  •  Lav en liste over 20 ting du kan foretage dig, der er kan sende dig tættere på din drøm. Det kan være alt. Her er lidt forslag: - at kontakte castere, lave en motionsplan, skrive dit eget manuskript, lave youtube videoer, lave en teatergruppe, læse en bog om skuespil, planlægge en tur til Hollywood eller London, undersøg skuespillertræningsmuligheder i nærheden, søg legater, lav crowdfunding til et projekt, meditere..
  • Når du har lavet listen, skal du vælge tre ting, sætte dem i din kalender og sørge for at du får dem udført. Husk at du kan bruge dit netværk af andre kunstnere, som nærmest altid gerne vil være med :-)
  • Send en glad tanke til den situation eller skuespiller, der satte hele dette i gang. 

Jeg håber, du kan bruge øvelsen til at komme godt videre med din karriere. Hvis du er interesseret i mere, så leder jeg nogle workshops her i foråret, hvor det stadig er nogle pladser tilbage. Du kan også få karrierecoaching og hjælp til optagelsesprøver mm.

Hav en rigtig god weekend :-) Michelle


http://skuespillerblog.blogspot.dk/p/anbefalinger.htmlComments

Popular posts from this blog

To be or not to be - Statist

Når man er statist, er man ikke skuespiller. Man er tilstede på et filmset, et TV- set eller på en scene for at skabe liv rundt om spillet. Der er nogle klare retningslinjer for om man er statist eller spiller, hvilket handler om hvor vigtig den person du spiller er for handlingen. F.eks. hvis du har replikker, er du skuespiller.

2009 DR1 Forbrydelsen 2 - Mads og jeg er vigtige statist-efterforskere sammen med Sofie og Michael
Hvis du gerne vil være professionel skuespiller, skal du være opmærksom på, at statistarbejde ikke tæller som et skuespillerjob og helst ikke skal stå på dit CV. Hovedsageligt er det fordi statister ikke behøver at være skuespillere. Det kan virkeligheden være hvem som helst og det kræver ikke at man kan spille. I fagforbundet for skuespillere, må du heller ikke tage statistjobs pga. lønniveauet, der ikke matcher overenskomsten.
Skal man så ikke være statist?
Jo, for dælen da! Hvis du ikke har booket et professionelt job endnu og du ønsker at arbejde som skuespill…

Skuespiller i London?

Har du overvejet at finde jobs som skuespiller i udlandet? Flere muligheder åbner sig for tiden og et godt bud er at tage en tur til London. Jeg var i London første gang i 90'erne. Dengang var Stig Rossens skuespillerkarriere i fuld gang og han spillede hovedrollen i en af Londons helt store musicals Les Miserable. Siden har flere danskere startet deres skuespillerliv i der.
Følg Skuespillerblogs nye profil på Instagram


Uddannelse og kortere kurser
Der er flere måder at komme i gang på. Der er flere skoler, hvor du ligesom på Scenekunstskolerne her i Danmark kan tage en længere uddannelse. Det koster dog en del, men nogle af de bedste skoler findes i England. Der er optagelsesprøver på de fleste, hvor du bl.a. også skal op i en Shakespeare tekst.

Der er også andre muligheder. Hvis du allerede er uddannet kan det betale sig at bruge tid på at få undervisning i britisk udtale og lære nogle af de mest gængse dialekter.

Sommerferien kan også bruges til at tage på mindre skuespillerkurs…

Aktiviteter der kan føre til skuespillerjobs

Ved sidste Karriereworkshop for Skuespillere kom vi ind på, hvordan vi bedre kan planlægge vores hverdag og finde faste aktiviteter, der kan føre til mere skuespillerarbejde.
Her er en liste med gøremål, der kan holde dig beskæftiget. Der er sikkert en masse du allerede kender, men forhåbentlig er der også inspiration til at komme videre, når du føler at du er gået i stå. Tag evt. din kalender frem og lav en plan for den næste uge.

Billedet er fra kortfilmen Fri for Flemming - Se den på Ekko Shortlist og giv den en stemme
Kontakt og netværk
Tjekke castingsider for opgaver, workshops, netværksmøder og jobs (F.eks. på Spotlight, Onlincasting, IMDb, facebookgrupper, Jobscenen)Skrive mail til en skuespillerven eller andre branchevenner og lav en kaffedate. (..man kan også drikke te)Planlæg at skrive til castere, instruktører og producere . som du gerne vil arbejde med. Hvem? Hvor mange på en uge? Lav evt. en liste. og skrive opgaverne i kalenderen. Find ud af om du kender nogen, der kender …