Skip to main content

Selvhjælp til din optagelsesprøve - skuespillerskole


Hvis du gerne vil komme godt igang med at forberede dig på egen hånd til optagelsesprøven på Scenekunstskolerne eller en anden skuespillerskole, så er dette indlæg til dig. 


Det koster penge at få undervisning og som sagt anbefaler jeg undervisning og vejledning af en professionel inden din prøve på Scenekunstskolerne. Det er ikke et krav, men det er en god idé, fordi der er så mange, der søger - og der er så få, der kommer ind. Når det er sagt kan du dog spare nogle penge ved at øve dig godt på egen hånd og ved at vide, hvad du kan gøre for at møde forberedt op til undervisning og til prøven.

Læs hele manuskriptet
Når du har fundet din monolog, skal du igang med øve. Du skal have hele manuskriptet, for at forstå hvem din karakter er. Du vil højst sandsynlig også blive spurgt om stykket og din karakter af juryen til prøven. 
Læs hele manuskriptet, gerne mere end en gang, for tit opdager man nye ting, når man læser det flere gange.
Læs mine bud på hvordan du kan finde din monolog her

Dramaet
Når du har læst hele stykket, skal du fokusere på den scene, hvor din monolog er. Beslut dig for hvilken forandring, der sker med karakteren i scenen. Nogle gang er det tydeligt beskrevet og andre gange er der flere muligheder, hvor du skal bestemme, hvad det kan være. Hvis der ikke er noget, der ændrer sig, fungerer scenen ikke. Din monolog skal have en begyndelse, en midte og en slutning, som er den rejse, du skal inddrage dit publikum i.

Din karakter
Nu skal du finde ind til hvem din karakter er. Læs monologen igennem igen og se om, der kommer nogle indre billeder af hvordan hun/han er og ser ud. Det er vigtig at holde øje med alle de idéer, der opstår i din fantasi og en god idé at skrive det ned. Stil en masse spørgmål om karakteren, så du føler, at du kender personen godt. Måske minder hun/han om en virkelig person du kender. 

Lær teksten
Det med at lære tekst er noget, flere kæmper med. Min måde er, at jeg aldrig ser på papiret mens, jeg siger teksten højt. Jeg læser ca. en linie eller frase ad gangen i hovedet, ser væk fra papiret og siger det højt. På den måde tvinger jeg min hjerne til at huske med det samme. Det virker for mig. 
Ydermere hjælper det dig at få styr på idéen med scenen og karakteren først, inden du går igang med at lære teksten udenad, fordi teksten og det du siger, kommer til at give mening for dig, når du har styr på hvad du gerne vil fortælle med scenen.

Fysik og følelser
Når du kan din tekst og har en fornemmelse af personen og dramaet i scenen, så er du nået rigtig langt. Nu kan du begynde at lege dig frem til et resultat eller et bud på scenen. Din karakter opfører sig på en særlig måde. Prøv at finde ind til måden hun/han bevæger sig på. Og find ud af hvordan hun/han har det. 
Følelser kan komme ved at give personen en mission eller nogle forhindringer. Når hun har noget hun ønsker at opnå eller udtrykke, kommer der automatisk til at være noget på spil. Hvis det enten lykkedes eller ikke lykkedes for karakteren at opnå sine ønsker, vil følelseslivet komme af reaktionen på det. Du skal således bestemme dig for hvilke følelser hun oplever.

Med disse indledende trin kan du skabe meget på egen hånd og når du møder op til undervisning, har du allerede meget af scenen klar og du kan sammen med din lærer arbejde med at få de sidste ting på plads.

Jeg håber, du kan bruge indlægget og har lyst til at dele det med dine venner på facebook. Følg også med på instagram/missbercon og på facebook.com/missbercon

Professionel karrierevejledning og skuespilundervisning til dig, der ønsker at arbejde seriøst med din skuespillerkarriere. Giv dig selv muligheden for at følge din drøm om en succesfuld karriere i Danmark eller i udlandet.
Like eller del indlægget med dine venner på facebookComments

Popular posts from this blog

To be or not to be - Statist

Når man er statist, er man ikke skuespiller. Man er tilstede på et filmset, et TV- set eller på en scene for at skabe liv rundt om spillet. Der er nogle klare retningslinjer for om man er statist eller spiller, hvilket handler om hvor vigtig den person du spiller er for handlingen. F.eks. hvis du har replikker, er du skuespiller.

2009 DR1 Forbrydelsen 2 - Mads og jeg er vigtige statist-efterforskere sammen med Sofie og Michael
Hvis du gerne vil være professionel skuespiller, skal du være opmærksom på, at statistarbejde ikke tæller som et skuespillerjob og helst ikke skal stå på dit CV. Hovedsageligt er det fordi statister ikke behøver at være skuespillere. Det kan virkeligheden være hvem som helst og det kræver ikke at man kan spille. I fagforbundet for skuespillere, må du heller ikke tage statistjobs pga. lønniveauet, der ikke matcher overenskomsten.
Skal man så ikke være statist?
Jo, for dælen da! Hvis du ikke har booket et professionelt job endnu og du ønsker at arbejde som skuespill…

Skuespiller i London?

Har du overvejet at finde jobs som skuespiller i udlandet? Flere muligheder åbner sig for tiden og et godt bud er at tage en tur til London. Jeg var i London første gang i 90'erne. Dengang var Stig Rossens skuespillerkarriere i fuld gang og han spillede hovedrollen i en af Londons helt store musicals Les Miserable. Siden har flere danskere startet deres skuespillerliv i der.
Følg Skuespillerblogs nye profil på Instagram


Uddannelse og kortere kurser
Der er flere måder at komme i gang på. Der er flere skoler, hvor du ligesom på Scenekunstskolerne her i Danmark kan tage en længere uddannelse. Det koster dog en del, men nogle af de bedste skoler findes i England. Der er optagelsesprøver på de fleste, hvor du bl.a. også skal op i en Shakespeare tekst.

Der er også andre muligheder. Hvis du allerede er uddannet kan det betale sig at bruge tid på at få undervisning i britisk udtale og lære nogle af de mest gængse dialekter.

Sommerferien kan også bruges til at tage på mindre skuespillerkurs…

Aktiviteter der kan føre til skuespillerjobs

Ved sidste Karriereworkshop for Skuespillere kom vi ind på, hvordan vi bedre kan planlægge vores hverdag og finde faste aktiviteter, der kan føre til mere skuespillerarbejde.
Her er en liste med gøremål, der kan holde dig beskæftiget. Der er sikkert en masse du allerede kender, men forhåbentlig er der også inspiration til at komme videre, når du føler at du er gået i stå. Tag evt. din kalender frem og lav en plan for den næste uge.

Billedet er fra kortfilmen Fri for Flemming - Se den på Ekko Shortlist og giv den en stemme
Kontakt og netværk
Tjekke castingsider for opgaver, workshops, netværksmøder og jobs (F.eks. på Spotlight, Onlincasting, IMDb, facebookgrupper, Jobscenen)Skrive mail til en skuespillerven eller andre branchevenner og lav en kaffedate. (..man kan også drikke te)Planlæg at skrive til castere, instruktører og producere . som du gerne vil arbejde med. Hvem? Hvor mange på en uge? Lav evt. en liste. og skrive opgaverne i kalenderen. Find ud af om du kender nogen, der kender …