Skip to main content

Interview Bodil Jørgensen - del 2

Efter jeg var kommet igang med at skrive om samtalen med Bodil Jørgensen var det svært at stoppe igen. Selvom vi kun talte sammen i knap to timer fik jeg simpelthen så meget at tænke over bagefter. Vi nåede omkring nogle emner, som jeg fandt virkelig inspirende og værdifulde for mig som skuespiller og kunstner. Derfor kommer der her en del 2 af interviewet.

Det handler om hengivenhed
Da Bodil Jørgensen søgte ind på skuespillerskolerne for anden gang boede hun i København og læste i året op til ved flere forskellige skuespillere, for at forberede sig til prøven, så godt hun kunne og hun fik en plads på Statens Teaterskole. På skuespillerskolen kom Bodil på hold med Henrik Sartou, som hun senere blev gift med. De lavede en del forestillinger sammen, både i smug i elevtiden og efter de begge var færdiguddannet. Hun udviklede sig ved at have en ydmyg og nysgerrig indstilling til faget.

- Af Henrik lærte jeg det vigtigste, der er at sige om teater, ud over det jeg selv havde fundet ud af frem til da. Jeg lærte de intense ting - hvorfor vi er der og hvor hengiven man er nødt til at være hver gang, samt hvad en replik skal betyde, når man siger den. Det er priviligeret at nå dertil, hvor man kan det, men det skal stadig koste liv ellers er det ingenting.

Der er en dybde i hendes arbejde, fordi det handler om at finde ind til det, der er essensen og blive ved med undersøge det der er. Det virker som om hun leder efter sandheden og forpligter sig til at tage ansvaret for at fortælle sin karakters historie på bedste vis. Dette er i virkeligheden, hvad vi lærer at skuespillerens rolle er, men mange kan let forfalde til at gøre arbejdet halvt eller have for travlt til virkelig at sætte sig ind i opgaven. Det kræver derfor ikke bare talent, men også en udholdenhed og viljen til at stå ved sit kunstneriske jeg.


Da samtalen kommer ind på komikken, handler det i virkeligheden om det samme. Det er det absurde og det tragikomiske, der taler til Bodil Jørgensen. Det er stadig vigtigt med inderligheden og det ægte udtryk. Hun fremhæver Rytteriets karakterer Erik og Else, hvor det ikke er Rasmus i dametøj, der er det sjove, men det tragiske i den konflikt, der er så genkendelig mellem to mennesker, hvor Else vil så meget med sit liv og Erik bare vil sidde i ro foran fjernsynet.


Selvom hun ikke lefler for at få publikums anerkendelse, giver det hende også noget, når publikummet til den Grønne Elevator griner så meget at de nærmest falder ned af stolene. Når hun efter forstillingen hjælper de ældre mennesker med gangstativer ud af salen og kan mærke at de virkelige har haft det rigtigt sjovt. Det har også betydning.

Flere etniske skuespillere, tak!
Det er vigtigt, at der er skuespillere af alle slags til at spejle det samfund vi lever i. Derfor har Bodil besluttet sig for at bruge hendes position til at skabe plads til  at flere etniske danskere får mulighed for at blive en del af teatermiljøet. Hun spiller med i DRs satireserie Det Slører Stadig og har hjulpet etniske danskere op til prøven på skuespillerskolen.

Tilfældigheder
Som med mange ting i tilværelse er det svært at vide hvad, der kommer - om man lykkedes med sine projekter, om man får drømmejobbet. Mange tror på, at det er held eller tilfældigheder, som beslutter deres skæbne. Det er jeg langt fra enig i, når det handler om ens karriere, men jeg tror det er en dejlig undskyldning at have for nogle. Efter at have talt med Bodil kan jeg se, at vi skuespillere har hvert fald muligheden for at tage ansvaret for at gøre det bedste vi kan, for at skabe den karriere vi drømmer om. Den bliver ikke serveret på et sølvfad, men vi kan åbne os for at få jobbene ved selv at skabe dem og ikke give køb på det vi står for og gerne vil give til verden.

Bodil er kompromisløs og ærlig, når det kommer til hendes arbejde og der er så meget vi kan lære af skuespillere som hende. Det er bestemt ikke en tilfældighed at hun er en af de største og mest afholdte skuespillere vi har herhjemme.
Jeg håber du kan bruge indlægget og har lyst til at dele det med dine venner på facebook eller Google+

Hvis du har et godt skuespillertip eller et spørgsmål er du velkommen til at skrive det i kommentarfeltet herunder. Tak, fordi du læser med.

Michelle

Comments

Popular posts from this blog

To be or not to be - Statist

Når man er statist, er man ikke skuespiller. Man er tilstede på et filmset, et TV- set eller på en scene for at skabe liv rundt om spillet. Der er nogle klare retningslinjer for om man er statist eller spiller, hvilket handler om hvor vigtig den person du spiller er for handlingen. F.eks. hvis du har replikker, er du skuespiller.

2009 DR1 Forbrydelsen 2 - Mads og jeg er vigtige statist-efterforskere sammen med Sofie og Michael
Hvis du gerne vil være professionel skuespiller, skal du være opmærksom på, at statistarbejde ikke tæller som et skuespillerjob og helst ikke skal stå på dit CV. Hovedsageligt er det fordi statister ikke behøver at være skuespillere. Det kan virkeligheden være hvem som helst og det kræver ikke at man kan spille. I fagforbundet for skuespillere, må du heller ikke tage statistjobs pga. lønniveauet, der ikke matcher overenskomsten.
Skal man så ikke være statist?
Jo, for dælen da! Hvis du ikke har booket et professionelt job endnu og du ønsker at arbejde som skuespill…

Skuespiller i London?

Har du overvejet at finde jobs som skuespiller i udlandet? Flere muligheder åbner sig for tiden og et godt bud er at tage en tur til London. Jeg var i London første gang i 90'erne. Dengang var Stig Rossens skuespillerkarriere i fuld gang og han spillede hovedrollen i en af Londons helt store musicals Les Miserable. Siden har flere danskere startet deres skuespillerliv i der.
Følg Skuespillerblogs nye profil på Instagram


Uddannelse og kortere kurser
Der er flere måder at komme i gang på. Der er flere skoler, hvor du ligesom på Scenekunstskolerne her i Danmark kan tage en længere uddannelse. Det koster dog en del, men nogle af de bedste skoler findes i England. Der er optagelsesprøver på de fleste, hvor du bl.a. også skal op i en Shakespeare tekst.

Der er også andre muligheder. Hvis du allerede er uddannet kan det betale sig at bruge tid på at få undervisning i britisk udtale og lære nogle af de mest gængse dialekter.

Sommerferien kan også bruges til at tage på mindre skuespillerkurs…

Aktiviteter der kan føre til skuespillerjobs

Ved sidste Karriereworkshop for Skuespillere kom vi ind på, hvordan vi bedre kan planlægge vores hverdag og finde faste aktiviteter, der kan føre til mere skuespillerarbejde.
Her er en liste med gøremål, der kan holde dig beskæftiget. Der er sikkert en masse du allerede kender, men forhåbentlig er der også inspiration til at komme videre, når du føler at du er gået i stå. Tag evt. din kalender frem og lav en plan for den næste uge.

Billedet er fra kortfilmen Fri for Flemming - Se den på Ekko Shortlist og giv den en stemme
Kontakt og netværk
Tjekke castingsider for opgaver, workshops, netværksmøder og jobs (F.eks. på Spotlight, Onlincasting, IMDb, facebookgrupper, Jobscenen)Skrive mail til en skuespillerven eller andre branchevenner og lav en kaffedate. (..man kan også drikke te)Planlæg at skrive til castere, instruktører og producere . som du gerne vil arbejde med. Hvem? Hvor mange på en uge? Lav evt. en liste. og skrive opgaverne i kalenderen. Find ud af om du kender nogen, der kender …