Skip to main content

Kom godt i gang som skuespiller


Jeg har fået nogle spørgsmål om hvordan man bedst kommer i gang, når man gerne vil være professionel skuespiller. Her er nogle idéer til dig som gerne vil mere indenfor skuespillerbranchen.


Det er, jo, fantastisk at være med i film og teaterstykker, men på et tidspunkt kan man lyst få til at lære mere og blive bedre som skuespiller. Det får man gennem træning og bevidstheden om, hvad skuespil i virkeligeheden er. 

Iagttagelse og nysgerrighed 
Som skuespiller er det vigtigt at kunne forstå den menneskelige natur. Så udover lysten til at underholde er det vigtigt at have evnen til at iagttage og sætte sig ind i andre menneskers verden og psykologi. Det er en god idé at stille spørgsmål til det du oplever mennesker gør. Istedet for at dømme deres adfærd, så prøv at finde ud af hvad der driver dem og hvad, der får dem til at tage de valg de tager og reagere som de gør. Der er store og små dramaer at iagttage omkring os hele tiden.

Undervisning
Der er mange skuespillerformer og hvis du ved hvad du brænder mest for hvad enten det er teater, film, musical eller fysisk performance, kan det gøre det lettere at finde den rette skole eller underviser.

Grundlæggende gælder det om at komme igang. Start med de mulige skoler, der er tilgængelig, hvor du bor. Du kan tage på kurser i næsten alle større byer i Danmark. Der er ofte aftenskoletilbud i drama/teater eller weekend kurser med dygtige teaterfolk.

Søg på internettet for mere infomation. DASK kan være et godt sted at se efter kurser, særligt, hvis du bor i Jylland og på Fyn. Du kan også overveje om et højskoleophold er noget for dig. Der findes både korte og lange kurser på landets højskoler. 

Hvis du er helt afklaret kan du søge ind på en af skuespillerskolerne i Danmark eller hvis du har penge til det tage til udlandet, hvor der også er mange gode kurser og skoler. 

Skal jeg læse hos en skuespiller?
Min holdning er at man selv skal mærke efter, hvad man har lyst til. Kurser med flere deltager, er en god måde at få erfaring på, fordi her kan man dyrke sammenspillet og man lærer meget af at se andre arbejde. 

Skal du til en optagelsesprøve, en audition eller en casting giver det god mening at få privat undervisning. Fordi her har du brug for professionel sparring omkring en særlig rolle og en tekst. Underviseren kan hjælpe dig med det, du konkret har brug for, for at blive bedre og give dit bedste bud på rollen.

Og hvis du arbejder med en rolle til en film er en skuespillercoach en rigtig god idé, fordi det er sjældent man indstuderer rollerne sammen med resten af ensemblet, som på teatret. Filmskuespil er derfor en svær og til tider ensom affære. 

Du er velkommen til at henvende dig hvis du har spørgsmål eller hvis du har brug for privatundervisning. Jeg laver også kurser for grupper. Skriv til mail@michellebercon.com.

Læs indlægget: Skab din egen succes

Jeg håber du har lyst til at dele indlægget med din venner på facebook.

Comments

Popular posts from this blog

To be or not to be - Statist

Når man er statist, er man ikke skuespiller. Man er tilstede på et filmset, et TV- set eller på en scene for at skabe liv rundt om spillet. Der er nogle klare retningslinjer for om man er statist eller spiller, hvilket handler om hvor vigtig den person du spiller er for handlingen. F.eks. hvis du har replikker, er du skuespiller.

2009 DR1 Forbrydelsen 2 - Mads og jeg er vigtige statist-efterforskere sammen med Sofie og Michael
Hvis du gerne vil være professionel skuespiller, skal du være opmærksom på, at statistarbejde ikke tæller som et skuespillerjob og helst ikke skal stå på dit CV. Hovedsageligt er det fordi statister ikke behøver at være skuespillere. Det kan virkeligheden være hvem som helst og det kræver ikke at man kan spille. I fagforbundet for skuespillere, må du heller ikke tage statistjobs pga. lønniveauet, der ikke matcher overenskomsten.
Skal man så ikke være statist?
Jo, for dælen da! Hvis du ikke har booket et professionelt job endnu og du ønsker at arbejde som skuespill…

Skuespiller i London?

Har du overvejet at finde jobs som skuespiller i udlandet? Flere muligheder åbner sig for tiden og et godt bud er at tage en tur til London. Jeg var i London første gang i 90'erne. Dengang var Stig Rossens skuespillerkarriere i fuld gang og han spillede hovedrollen i en af Londons helt store musicals Les Miserable. Siden har flere danskere startet deres skuespillerliv i der.
Følg Skuespillerblogs nye profil på Instagram


Uddannelse og kortere kurser
Der er flere måder at komme i gang på. Der er flere skoler, hvor du ligesom på Scenekunstskolerne her i Danmark kan tage en længere uddannelse. Det koster dog en del, men nogle af de bedste skoler findes i England. Der er optagelsesprøver på de fleste, hvor du bl.a. også skal op i en Shakespeare tekst.

Der er også andre muligheder. Hvis du allerede er uddannet kan det betale sig at bruge tid på at få undervisning i britisk udtale og lære nogle af de mest gængse dialekter.

Sommerferien kan også bruges til at tage på mindre skuespillerkurs…

Aktiviteter der kan føre til skuespillerjobs

Ved sidste Karriereworkshop for Skuespillere kom vi ind på, hvordan vi bedre kan planlægge vores hverdag og finde faste aktiviteter, der kan føre til mere skuespillerarbejde.
Her er en liste med gøremål, der kan holde dig beskæftiget. Der er sikkert en masse du allerede kender, men forhåbentlig er der også inspiration til at komme videre, når du føler at du er gået i stå. Tag evt. din kalender frem og lav en plan for den næste uge.

Billedet er fra kortfilmen Fri for Flemming - Se den på Ekko Shortlist og giv den en stemme
Kontakt og netværk
Tjekke castingsider for opgaver, workshops, netværksmøder og jobs (F.eks. på Spotlight, Onlincasting, IMDb, facebookgrupper, Jobscenen)Skrive mail til en skuespillerven eller andre branchevenner og lav en kaffedate. (..man kan også drikke te)Planlæg at skrive til castere, instruktører og producere . som du gerne vil arbejde med. Hvem? Hvor mange på en uge? Lav evt. en liste. og skrive opgaverne i kalenderen. Find ud af om du kender nogen, der kender …