Skip to main content

Forberedelse til din optagelsesprøve


Det gælder om at være godt forberedt og have overskud til at give dit bedste indtryk, når du skal til audition på en skuespillerskole. Selvom det er svært at vide hvad de leder efter, så er det sikkert at en velforberedt ansøger vil have størst chance for at gå videre. Der er ofte ca. 500 - 800 personer, der søger hvert år på de danske scenekunstskoler og der er kun plads til 6-8 på hver skole. Det er altså ikke nok at kunne teksten udenad. Der skal mere til.Monolog eller dialog
Et godt valg er at finde en karakter og en tekst, du kan identificere dig med og som du forstår. Rollen behøver ikke at ligne dig, men det er en god idé at vælge en der er samme køn og nogenlunde på din egen alder. Teksten skal sige dig noget og du skal have lyst til at spille den. På den måde bliver det sjovt at arbejde med den, hvilket vil smitte af på din fremvisning til prøven.

Find din tekst
De fleste gamle teaterklassikere er blevet opført i Danmark og findes på biblioteket - f.eks. stykker af Anton Tjekov, August Strindberg, Tennessee Williams, Ludvig Holberg og Henrik Ibsen m.fl.
For at finde nyere stykker, kan du evt. tjekke de teaterforestillinger ud, der går i teatret lige nu, måske er der noget, du finder interessant.
Der findes flere engelske monologsamlinger i bogform end danske, derfor kan det anbefales at man kan få fat i en af dem. Der er ofte monologer i fra stykker, som er oversat og opført i Danmark. Søg evt. på nettet efter gode monologer til optagelsesprøver både på dansk og engelsk. Hvis de er engelske, skal du selvfølgelig finde den danske udgave. Forlaget drama har udgivet de fleste teaterstykker herhjemme og de kan oftes findes på biblioteket.
Hvis du kender en dansk film eller TV serie med en god karakter på din alder, kan du også prøve at finde manuskriptet til det.
Når du har fundet en monolog, skal du have hele manuskriptet. Det er ikke nok at have den korte tekst du skal fremføre.

Professionel vejledning 
Når du har valgt en tekst, skal du have undervisning. Du kan både finde kurser og læse hos en skuespiller inden. En professionel skuespiller kan hjælpe dig med at formidle din tekst og udvikle den karakter du skal spille, så du har den bedste forudsætning for at give det bedste du har. Det er ikke et krav at læse hos en professionel skuespiller. Ikke desto mindre er det en god investering, hvis du sørger for at finde en, der kan undervise og guide dig til prøven.

Hvad du skal kunne mestre
Du skal have en vis kropsbevidsthed og være fri i dine bevægelser og i din stemme, du skal kunne spille sammen andre og kunne formidle en tekst dramatisk. Det betyder, at du skal have kendskab til at skabe en karakter og indleve dig i dennes situation og vise at du forstår den tekst du leverer. Frihed i krop og stemme handler om, at du tør udforske og bruge dem frit til at formidle teksten og spille sammen med andre. Sangundervisning, yoga og dans er gode måder at styrke din kropsbevidsthed.

Bring lethed og glæde med dig ind i rummet
En af de positive fordele ved at have forberedt sig godt er du har et større overskud til at slappe af og nyde prøven. Juryen kigger lige så meget på din personlige fremtoning og hvordan du er tilstede. Hvis du er for nervøs eller for optaget af at huske replikker, kan det ødelægge dine chancer. Når du har gjort det arbejde, der skal til, kan du være naturlig åben og glad på trods af nerver, så de kan se hvor dejlig du er :-)

Jeg håber du kunne bruge indlægget og har lyst til at dele det med dine venner.
Skulle du have spørgsmål eller har brug for personlig vejledning skriv til mail@michellebercon.com eller læs om mine workshops her.

Comments

Popular posts from this blog

To be or not to be - Statist

Når man er statist, er man ikke skuespiller. Man er tilstede på et filmset, et TV- set eller på en scene for at skabe liv rundt om spillet. Der er nogle klare retningslinjer for om man er statist eller spiller, hvilket handler om hvor vigtig den person du spiller er for handlingen. F.eks. hvis du har replikker, er du skuespiller.

2009 DR1 Forbrydelsen 2 - Mads og jeg er vigtige statist-efterforskere sammen med Sofie og Michael
Hvis du gerne vil være professionel skuespiller, skal du være opmærksom på, at statistarbejde ikke tæller som et skuespillerjob og helst ikke skal stå på dit CV. Hovedsageligt er det fordi statister ikke behøver at være skuespillere. Det kan virkeligheden være hvem som helst og det kræver ikke at man kan spille. I fagforbundet for skuespillere, må du heller ikke tage statistjobs pga. lønniveauet, der ikke matcher overenskomsten.
Skal man så ikke være statist?
Jo, for dælen da! Hvis du ikke har booket et professionelt job endnu og du ønsker at arbejde som skuespill…

Skuespiller i London?

Har du overvejet at finde jobs som skuespiller i udlandet? Flere muligheder åbner sig for tiden og et godt bud er at tage en tur til London. Jeg var i London første gang i 90'erne. Dengang var Stig Rossens skuespillerkarriere i fuld gang og han spillede hovedrollen i en af Londons helt store musicals Les Miserable. Siden har flere danskere startet deres skuespillerliv i der.
Følg Skuespillerblogs nye profil på Instagram


Uddannelse og kortere kurser
Der er flere måder at komme i gang på. Der er flere skoler, hvor du ligesom på Scenekunstskolerne her i Danmark kan tage en længere uddannelse. Det koster dog en del, men nogle af de bedste skoler findes i England. Der er optagelsesprøver på de fleste, hvor du bl.a. også skal op i en Shakespeare tekst.

Der er også andre muligheder. Hvis du allerede er uddannet kan det betale sig at bruge tid på at få undervisning i britisk udtale og lære nogle af de mest gængse dialekter.

Sommerferien kan også bruges til at tage på mindre skuespillerkurs…

Aktiviteter der kan føre til skuespillerjobs

Ved sidste Karriereworkshop for Skuespillere kom vi ind på, hvordan vi bedre kan planlægge vores hverdag og finde faste aktiviteter, der kan føre til mere skuespillerarbejde.
Her er en liste med gøremål, der kan holde dig beskæftiget. Der er sikkert en masse du allerede kender, men forhåbentlig er der også inspiration til at komme videre, når du føler at du er gået i stå. Tag evt. din kalender frem og lav en plan for den næste uge.

Billedet er fra kortfilmen Fri for Flemming - Se den på Ekko Shortlist og giv den en stemme
Kontakt og netværk
Tjekke castingsider for opgaver, workshops, netværksmøder og jobs (F.eks. på Spotlight, Onlincasting, IMDb, facebookgrupper, Jobscenen)Skrive mail til en skuespillerven eller andre branchevenner og lav en kaffedate. (..man kan også drikke te)Planlæg at skrive til castere, instruktører og producere . som du gerne vil arbejde med. Hvem? Hvor mange på en uge? Lav evt. en liste. og skrive opgaverne i kalenderen. Find ud af om du kender nogen, der kender …