Skip to main content

Typecasting - hvilke typer kan du spille?


Typecasting er et udtryk, der ofte bliver brugt i forbindelse med film og TV. Kort sagt er det den type person en skuespiller minder om af udseende, samt i sin adfærd, som han eller hun derfor har størst sandsynlighed for at blive castet til at spille.

Marilyn Monroe

Når skuespillere bliver kaldt til casting til en film eller en TV serie er casteren og instruktøren meget interesseret i udseende og personlig adfærd. F.eks. en storbarmet blondine har en slags type, vi let genkender eller en muskuløs skaldet mand med mange tatoveringer vil for det meste blive castet som rocker, bodyguard eller udsmider. Dette er selvfølgelig stereotyper. Nogle skuespillere egner sig f.eks. bedre til reklamejobs end andre skuespillere. 

Medmindre man har gjort en karriere ud af at spille en speciel type, så kan det være rart at vide, at de fleste af os har flere typer, vi kan spille. Det kan være godt at vide hvilke typer man hovedsageligt vil blive castet til af tre grunde. 

1. Du har en chance for at målrette din søgning på roller og når du ved hvilke roller passer til dig, kommer du ikke spilde tid på roller, der ikke passer til dig. (Nogle gange vil du blive bedt om at komme til en casting alligevel og så skal du selvfølgelig afsted.)

2. Du kan blive bevidst om hvilke signaler du sender med dit udseende og derved udvide dit typekatalog, ved at blive bevidst om at kunne ændre på f.eks, frisure, gang og kropsholdning.

3. Når du er bevidst om dit typekatalog, har du mulighed for at skabe en klar profil og og lave mere synlig markedsføring af dig selv som skuespiller. 

For ikke at blive låst til en slags karakter, kan det betyde meget for dig at vide, hvilke andre roller du også kan spille. Vi ser tit de samme skuespillere i de samme roller og nogle gange, tror vi at skuespilleren ikke vil eller kan spille andet. Det er ofte ikke helt sandt. Det er meget sandsynligt at de typemæssigt passer til den rolle eller de er gode til at spille en særlig type, hvilket får castere og instruktører til kun at tænke skuespilleren ind i deres film i den slags rolle igen og igen. Derfor kan det for mange skuespillere handle om valget mellem arbejdsløshed eller job, når de får tilbudt disse roller.

På mine karriereworkshops for skuespillere, har vi brugt tid på at konkretisere deltagernes typer og klarlægge en bedre branding strategi for skuespilleren, som kan sætte skub i karrieren og give dig mere en tydeligere profil at arbejde med.  Det har vist sig at være virkelig værdifuldt.


billedet er fra Filmmagasinet Ekko

Mads Mikkelsen bliver i udlandske film castet som hans primære type som tit er den farlige utilregnelige skurk eller en helt med rå/barske træk. Når han i danske film udfolder andre sider af sit talent får han mulighed for at vise at han kan mere end at spille en type. Ved at være klar over sin type kan han både sælge sig selv med en klar profil til Hollywood og mere bevidst gå efter andre roller, der ikke sætter ham i bås i andre produktioner i Danmark og Europa.

Find dine typer - øvelse

Du har nok allerede en bevidsthed om nogle af de karakterer du minder om og som du typisk vil blive castet til. Dette ændrer sig ofte med alder og udseende. Det er en god idé at få noget hjælp til at finde ud af det.

En god øvelse er at finde sammen med 4-6 andre. Dette kunne være skuespillere, gerne hvor nogle af jer ikke kender hinanden så godt, da det vil give upartiske observationer. En af gangen skal I stille jer op foran resten. En af de andre skal skrive ned på papir eller laptop.
Det gælder nu om at lade de gruppen sige alle de roller, typer og også gerne kendte skuespillere personen, der står op minder om og kunne spille. Det er vigtigt at personen, der står op ikke siger noget og holder sig uden for snakken. På papireret kan man evt. lave nogle kategorier, så det er til at overskue.

Jobtyper (politi, pædagog, advokat, butiksassistent, direktør, mekaniker osv...)
Kvindetyper (femme fatale, moder, dronning, jomfru, heltinde, veninden osv...)
Mandetyper (forføreren, kongen, helten, tøffelhelten, skurken, den metroseksuelle osv...)
Kendte skuespillere han/hun minder om
Film/ TV genre (nævn evtuelt specifikke film - komik, gyser, drama, action osv...)

Når du har dit papir kan du ydermere sætte budene i system, så du kan finde 3-4 tydelige karakterer du minder mest om og som måske er vidt forskellige. Hvis der er film eller skuespillere du ikke kender på papiret, kan det være en idé at tjekke dem ud.

Hvordan du tydeliggør dine typer.
Når du skal lave billeder til din hjemmeside og profil, eller du lave et projekt, er det en god idé at læne dig op af dine typer, så du markedfører dig på de karakterer du med større sandsynlighed vil blive castet til. Hvis der er en type, du synes er kedelig eller som du ikke har lyst til at spille, kan du enten droppe at lancere dig som denne eller finde en måde at give karakteren nogle træk, der alligevel vil gøre ham eller hende spændende at udforske.

Karriereworkshop for Skuespillere. 
Disse aktiviteter kan være med til at skabe basis for at chancerne byder sig. Den 10. september kan du komme med på min næste Karriereworkshop for Skuespillere. Her arbejder vi konkret på at få dig igang med de næste step. Lær at promovere dig selv, lær hvilke typer du vil blive castet til og hvordan du kan målrette dit arbejde mod at skabe den karriere du drømmer om. 
Vi kommer også ind på det personlige som overbevisninger, der blokerer og for succes og hvordan man skaber en karriere i udlandet. Søndag den 10 september 10 -14 på Vesterbro, København. Pris 350

Workshoppen er for erfarne skuespillere, der arbejder seriøst med at skabe en karriere. Send mail og CV til mail@michellebercon.com .. Fortæl gerne lidt om din motivation for at deltage.
 læs mere om workshoppen her

Tak, fordi du læser med på Skuespillerblog. Jeg håber, du kan bruge indlægget. Del gerne med dine venner på facebook.


Michelle Berçon er en dansk skuespillerinde, der udover at være skribent på Skuespillerblog også underviser i skuespilteknik og coacher skuespillere indenfor karrieremanagement. Hun er uddannet lærer på Den frie Lærerskole samt projektleder. Hun har haft roller i flere danske tv-serier, kort film og spillefilm. 

Michelle Berçon is a danish actres, who besides writing for Skuespillerblog, also teaches acting and coaches actors in career management. She is a trained teacher from The Free Teachers College in Denmark and is a certified Project Manager. As an actress she has appeared in serial Danish TV series, shortfilms and feature film.

Comments

Popular posts from this blog

To be or not to be - Statist

Når man er statist, er man ikke skuespiller. Man er tilstede på et filmset, et TV- set eller på en scene for at skabe liv rundt om spillet. Der er nogle klare retningslinjer for om man er statist eller spiller, hvilket handler om hvor vigtig den person du spiller er for handlingen. F.eks. hvis du har replikker, er du skuespiller.

2009 DR1 Forbrydelsen 2 - Mads og jeg er vigtige statist-efterforskere sammen med Sofie og Michael
Hvis du gerne vil være professionel skuespiller, skal du være opmærksom på, at statistarbejde ikke tæller som et skuespillerjob og helst ikke skal stå på dit CV. Hovedsageligt er det fordi statister ikke behøver at være skuespillere. Det kan virkeligheden være hvem som helst og det kræver ikke at man kan spille. I fagforbundet for skuespillere, må du heller ikke tage statistjobs pga. lønniveauet, der ikke matcher overenskomsten.
Skal man så ikke være statist?
Jo, for dælen da! Hvis du ikke har booket et professionelt job endnu og du ønsker at arbejde som skuespill…

Skuespiller i London?

Har du overvejet at finde jobs som skuespiller i udlandet? Flere muligheder åbner sig for tiden og et godt bud er at tage en tur til London. Jeg var i London første gang i 90'erne. Dengang var Stig Rossens skuespillerkarriere i fuld gang og han spillede hovedrollen i en af Londons helt store musicals Les Miserable. Siden har flere danskere startet deres skuespillerliv i der.
Følg Skuespillerblogs nye profil på Instagram


Uddannelse og kortere kurser
Der er flere måder at komme i gang på. Der er flere skoler, hvor du ligesom på Scenekunstskolerne her i Danmark kan tage en længere uddannelse. Det koster dog en del, men nogle af de bedste skoler findes i England. Der er optagelsesprøver på de fleste, hvor du bl.a. også skal op i en Shakespeare tekst.

Der er også andre muligheder. Hvis du allerede er uddannet kan det betale sig at bruge tid på at få undervisning i britisk udtale og lære nogle af de mest gængse dialekter.

Sommerferien kan også bruges til at tage på mindre skuespillerkurs…

Aktiviteter der kan føre til skuespillerjobs

Ved sidste Karriereworkshop for Skuespillere kom vi ind på, hvordan vi bedre kan planlægge vores hverdag og finde faste aktiviteter, der kan føre til mere skuespillerarbejde.
Her er en liste med gøremål, der kan holde dig beskæftiget. Der er sikkert en masse du allerede kender, men forhåbentlig er der også inspiration til at komme videre, når du føler at du er gået i stå. Tag evt. din kalender frem og lav en plan for den næste uge.

Billedet er fra kortfilmen Fri for Flemming - Se den på Ekko Shortlist og giv den en stemme
Kontakt og netværk
Tjekke castingsider for opgaver, workshops, netværksmøder og jobs (F.eks. på Spotlight, Onlincasting, IMDb, facebookgrupper, Jobscenen)Skrive mail til en skuespillerven eller andre branchevenner og lav en kaffedate. (..man kan også drikke te)Planlæg at skrive til castere, instruktører og producere . som du gerne vil arbejde med. Hvem? Hvor mange på en uge? Lav evt. en liste. og skrive opgaverne i kalenderen. Find ud af om du kender nogen, der kender …