Skip to main content

Mine favorit bøger om skuespilteknik


Hvis du har lyst til noget sommerlæsning, som kan fodre dit skuespillertalent og udvide din indsigt i dit unikke instrument, så har jeg her 4 bøger, som uden tvivl er mine favoritter. De er skrevet på engelsk og en af dem findes osse på dansk.A Practiacal Handbook for the Actor by M. Bruder, M. Cohn, M. Olnnek, N. Pollack, R. Privito, S. Zigler. Forordet er skrevet af David Mamet.
Dette er en fantastisk lille bog, der indeholder essensen af hvad enhver bør vide, når de starter med at arbejde som skuespiller. Selv den professionelle kan få brug for lige at stoppe op og læse særligt anden del igennem, der hedder: Pitfalls (Working in the Real World)


Til Skuespilleren af Michael Chekhov - findes på dansk
På engelsk hedder den On the Technique of Acting. Den første udgave hed To the Actor, men den var censureret af datidens forlag, da man synes Chekhov var for åndelig funderet. Det er en bog, der forklarer Chekhovs arbejde og forståelse for kunstnerens behov for transformation helt på en helt fantastisk måde. Den er fyldt med øvelser, der skærper skuespillerens indsigt i sit instrument, som ingen anden teknik gør. 
Michael Chekhov: Lessons for the Professional Actor edited by Deidre Hurst du Prey

Denne bog er en større uddybning af Chekhovs arbejde. Det er transkriptet materiale fra hans workshops med Amerikanske skuespillere fra Broadway og The Group Theatre i 1946. Dengang var hans metode radikal, fordi han talte om fantasien og en fælles bevidsthed, som den ledende faktor i skuespillerens arbejde. Idag gíver det hele god mening og er slet ikke så mystisk. Både Stella Adler og Sanford Meisner studerede hos ham og flere af deres øvelser er udledt fra Chekhov. 


The Michael Chekhov Handbook by Lenard Petit 
Denne bog er skrevet af en af de mest dedikerede Chekhov undervisere idag, Lenard Petit, der er leder af The Michael Chekhov Acting Studio i New York City. Her bliver teknikken beskrevet på en letforståelig måde og krydret med en masse gode øvelser.

Disse fire bøger giver skuespilleren muligheden for at arbejde mere personligt med sit talent og giver nogle gode redskaber til at udforske sit instrument på egen hånd. Mange af de psykologiske skuespilmetoder lukker sig om skuespillerens eget univers og derved bliver indstudering nemt ensforming og uinspirende for kunstneren selv. Jeg holder meget af Michael Chekhov, fordi metoden tillader skuespilleren at udforske et andet liv end sit eget og derved skabe karakterer, der har et ekstraordinært liv. 
God læsning og forsat god sommer,

Michelle


Comments

Popular posts from this blog

To be or not to be - Statist

Når man er statist, er man ikke skuespiller. Man er tilstede på et filmset, et TV- set eller på en scene for at skabe liv rundt om spillet. Der er nogle klare retningslinjer for om man er statist eller spiller, hvilket handler om hvor vigtig den person du spiller er for handlingen. F.eks. hvis du har replikker, er du skuespiller.

2009 DR1 Forbrydelsen 2 - Mads og jeg er vigtige statist-efterforskere sammen med Sofie og Michael
Hvis du gerne vil være professionel skuespiller, skal du være opmærksom på, at statistarbejde ikke tæller som et skuespillerjob og helst ikke skal stå på dit CV. Hovedsageligt er det fordi statister ikke behøver at være skuespillere. Det kan virkeligheden være hvem som helst og det kræver ikke at man kan spille. I fagforbundet for skuespillere, må du heller ikke tage statistjobs pga. lønniveauet, der ikke matcher overenskomsten.
Skal man så ikke være statist?
Jo, for dælen da! Hvis du ikke har booket et professionelt job endnu og du ønsker at arbejde som skuespill…

Skuespiller i London?

Har du overvejet at finde jobs som skuespiller i udlandet? Flere muligheder åbner sig for tiden og et godt bud er at tage en tur til London. Jeg var i London første gang i 90'erne. Dengang var Stig Rossens skuespillerkarriere i fuld gang og han spillede hovedrollen i en af Londons helt store musicals Les Miserable. Siden har flere danskere startet deres skuespillerliv i der.
Følg Skuespillerblogs nye profil på Instagram


Uddannelse og kortere kurser
Der er flere måder at komme i gang på. Der er flere skoler, hvor du ligesom på Scenekunstskolerne her i Danmark kan tage en længere uddannelse. Det koster dog en del, men nogle af de bedste skoler findes i England. Der er optagelsesprøver på de fleste, hvor du bl.a. også skal op i en Shakespeare tekst.

Der er også andre muligheder. Hvis du allerede er uddannet kan det betale sig at bruge tid på at få undervisning i britisk udtale og lære nogle af de mest gængse dialekter.

Sommerferien kan også bruges til at tage på mindre skuespillerkurs…

Aktiviteter der kan føre til skuespillerjobs

Ved sidste Karriereworkshop for Skuespillere kom vi ind på, hvordan vi bedre kan planlægge vores hverdag og finde faste aktiviteter, der kan føre til mere skuespillerarbejde.
Her er en liste med gøremål, der kan holde dig beskæftiget. Der er sikkert en masse du allerede kender, men forhåbentlig er der også inspiration til at komme videre, når du føler at du er gået i stå. Tag evt. din kalender frem og lav en plan for den næste uge.

Billedet er fra kortfilmen Fri for Flemming - Se den på Ekko Shortlist og giv den en stemme
Kontakt og netværk
Tjekke castingsider for opgaver, workshops, netværksmøder og jobs (F.eks. på Spotlight, Onlincasting, IMDb, facebookgrupper, Jobscenen)Skrive mail til en skuespillerven eller andre branchevenner og lav en kaffedate. (..man kan også drikke te)Planlæg at skrive til castere, instruktører og producere . som du gerne vil arbejde med. Hvem? Hvor mange på en uge? Lav evt. en liste. og skrive opgaverne i kalenderen. Find ud af om du kender nogen, der kender …