Skip to main content

Kommunikation med branchen

Nu starter efterårssæsonen snart. TV og filmoptagelser som har stået stille hen over sommeren, bliver taget op igen. Teaterforestillinger starter prøver. Flere af jer overvejer måske at søge ind på skuespillerskoler. Nogle af jer ved I skal til at gøre noget mere ved jeres karriere for at skabe netværk mm. Det er altså en travl periode vi går ind i og den bedste, fordi sommeren har fyldt os op og givet os modet tilbage.

Efter at have lavet rigtige mange individuelle coachinger for skuespillere lavede jeg foråret de første skuespillerkarriereworkshops. Og jeg lærte nogle vigtige ting. For eksempel at selvom vi skuespillere har arbejdet i faget i lige lang tid, så kan der være stor forskel på hvilke udfordringer vi hver især har.

En af de store udfordringer er hvordan man netværker og får kontakt til dem, der har jobbene. Jeg har tidligere skrevet om at det er vigtigt at vide, hvad man gerne vil som skuespiller og hvor ens passion ligger. Er man "teatertosse" eller "filmfreak" eller noget helt tredje? 

Når man har det helt på plads, er det godt at vide, hvilke roller man kan og gerne vil spille. Særligt på film er typecasting, som det hedder, en utrolig stor del af casting processen. Det betyder, at du kan ikke komme i betragtning, hvis du ikke ligner ham eller hende instruktøren har i tankerne. Læs mere om typecasting her.

Ved at få styr på disse ting, er det lettere for dig at finde ud af, hvad dit næste skridt skal være og hvem du skal have kontakt til for at komme skridtet nærmere dine drømmeroller. 


Skriftlig kommunikation
Vi er i en tid, hvor der bliver sms'et og chattet en del. Når du henvender dig til castere, teatre og instruktører, som du gerne vil samarbejde med, er det utrolig vigtigt, at du er opmærksom på, hvordan du skriver. Du skal ikke skrive til dem som når du skriver en sms!!. .. Hej, jeg gad godt at lave noget teater hos jer ☺✌✌✌✌✌❤ 

Du skal sælge dig selv og derfor skal du skrive som, når du søger job. Høfligt, præcist og gerne med noget personlighed.

Start med at skrive: Kære (personens navn)  især hvis du ikke kender personen og brug evt, hej hvis du har en tættere relation ... mailen her skal være en smule formel, selvom du gerne må sætte dit personlige præg.

Du skal fatte dig i korthed, men huske at beskrive dig selv og hvad du kan og gerne vil. Du kan skrive hvilke roller du kan spille, samt hvad du sidst har lavet og hvem du har arbejdet med. Hvis der er et specifik projekt, du gerne vil være med i så husk at skrive det. Det er tit travle mennesker, så det skal være kort og det hjælper, hvis du sender dit CV og billede med eller et link til din hjemmeside. Hvis du har et showreel eller video med dig selv, så er det en fordel. 

Ros og fælles bekendskaber kan man komme langt med. Så hvis du kender en der kender vedkommende, er det en god idé at nævne det. Samtidig er der nok en positiv grund til at du henvender dig, som du gerne må skrive. Særligt, kan du rose et tidligere projekt vedkommende har stået for eller været en del af. 

Slut af med at skrive dit fulde navn og telefon nr. 

Lav research
En af de vigtigste ting at lære dig selv er, at lave research på stort set alle du møder eller henvender dig til i branchen. Det er godt at have kendskab til folks baggrund og kompetencer, så har du både et referencepunkt til en samtale og mulighed for at vide mere om du vil passe ind i deres projekter. Folk kan godt lide, hvis du har gjort dig umage for at interessere dig for dem og de kan lide at tale om deres passion, ligesom du selv kan. På den måde virker du professionel, når du henvender dig og chancen for, at du får skabt brugbare relationer i branchen, er større. 

Karriereworkshop for Skuespillere. 
Disse aktiviteter kan være med til at skabe basis for at chancerne byder sig. Den 10. september kan du komme med på min næste Karriereworkshop for Skuespillere. Her arbejder vi konkret på at få dig igang med de næste step. Lær at promovere dig selv, lær hvilke typer du vil blive castet til og hvordan du kan målrette dit arbejde mod at skabe den karriere du drømmer om. 
Vi kommer også ind på det personlige som overbevisninger, der blokerer og for succes og hvordan man skaber en karriere i udlandet. Søndag den 10 september 10 -14 på Vesterbro, København. Pris 350

Workshoppen er for erfarne skuespillere, der arbejder seriøst med at skabe en karriere. Send mail og CV til mail@michellebercon.com .. Fortæl gerne lidt om din motivation for at deltage.

Kom med på Karriereworkshop for Skuespillere d. 10. september. Læs mere her

Tak, fordi du læser med på skuespillerblog. Jeg håber, du kan finde præcis, hvad du har brug for til  at tage det næste skridt mod din ønskekarriere. 

Comments

Popular posts from this blog

To be or not to be - Statist

Når man er statist, er man ikke skuespiller. Man er tilstede på et filmset, et TV- set eller på en scene for at skabe liv rundt om spillet. Der er nogle klare retningslinjer for om man er statist eller spiller, hvilket handler om hvor vigtig den person du spiller er for handlingen. F.eks. hvis du har replikker, er du skuespiller.

2009 DR1 Forbrydelsen 2 - Mads og jeg er vigtige statist-efterforskere sammen med Sofie og Michael
Hvis du gerne vil være professionel skuespiller, skal du være opmærksom på, at statistarbejde ikke tæller som et skuespillerjob og helst ikke skal stå på dit CV. Hovedsageligt er det fordi statister ikke behøver at være skuespillere. Det kan virkeligheden være hvem som helst og det kræver ikke at man kan spille. I fagforbundet for skuespillere, må du heller ikke tage statistjobs pga. lønniveauet, der ikke matcher overenskomsten.
Skal man så ikke være statist?
Jo, for dælen da! Hvis du ikke har booket et professionelt job endnu og du ønsker at arbejde som skuespill…

Skuespiller i London?

Har du overvejet at finde jobs som skuespiller i udlandet? Flere muligheder åbner sig for tiden og et godt bud er at tage en tur til London. Jeg var i London første gang i 90'erne. Dengang var Stig Rossens skuespillerkarriere i fuld gang og han spillede hovedrollen i en af Londons helt store musicals Les Miserable. Siden har flere danskere startet deres skuespillerliv i der.
Følg Skuespillerblogs nye profil på Instagram


Uddannelse og kortere kurser
Der er flere måder at komme i gang på. Der er flere skoler, hvor du ligesom på Scenekunstskolerne her i Danmark kan tage en længere uddannelse. Det koster dog en del, men nogle af de bedste skoler findes i England. Der er optagelsesprøver på de fleste, hvor du bl.a. også skal op i en Shakespeare tekst.

Der er også andre muligheder. Hvis du allerede er uddannet kan det betale sig at bruge tid på at få undervisning i britisk udtale og lære nogle af de mest gængse dialekter.

Sommerferien kan også bruges til at tage på mindre skuespillerkurs…

Aktiviteter der kan føre til skuespillerjobs

Ved sidste Karriereworkshop for Skuespillere kom vi ind på, hvordan vi bedre kan planlægge vores hverdag og finde faste aktiviteter, der kan føre til mere skuespillerarbejde.
Her er en liste med gøremål, der kan holde dig beskæftiget. Der er sikkert en masse du allerede kender, men forhåbentlig er der også inspiration til at komme videre, når du føler at du er gået i stå. Tag evt. din kalender frem og lav en plan for den næste uge.

Billedet er fra kortfilmen Fri for Flemming - Se den på Ekko Shortlist og giv den en stemme
Kontakt og netværk
Tjekke castingsider for opgaver, workshops, netværksmøder og jobs (F.eks. på Spotlight, Onlincasting, IMDb, facebookgrupper, Jobscenen)Skrive mail til en skuespillerven eller andre branchevenner og lav en kaffedate. (..man kan også drikke te)Planlæg at skrive til castere, instruktører og producere . som du gerne vil arbejde med. Hvem? Hvor mange på en uge? Lav evt. en liste. og skrive opgaverne i kalenderen. Find ud af om du kender nogen, der kender …