Skip to main content

To be or not to be - Statist


Når man er statist, er man ikke skuespiller. Man er tilstede på et filmset, et TV- set eller på en scene for at skabe liv rundt om spillet. Der er nogle klare retningslinjer for om man er statist eller spiller, hvilket handler om hvor vigtig den person du spiller er for handlingen. F.eks. hvis du har replikker, er du skuespiller.

2009 DR1 Forbrydelsen 2 - Mads og jeg er vigtige statist-efterforskere sammen med Sofie og Michael

Hvis du gerne vil være professionel skuespiller, skal du være opmærksom på, at statistarbejde ikke tæller som et skuespillerjob og helst ikke skal stå på dit CV. Hovedsageligt er det fordi statister ikke behøver at være skuespillere. Det kan virkeligheden være hvem som helst og det kræver ikke at man kan spille. I fagforbundet for skuespillere, må du heller ikke tage statistjobs pga. lønniveauet, der ikke matcher overenskomsten.

Skal man så ikke være statist?

Jo, for dælen da! Hvis du ikke har booket et professionelt job endnu og du ønsker at arbejde som skuespiller på sigt, er det bestemt en god idé. Som statist får du indsigt i, hvordan det er at være del af en professionel produktion og har mulighed for at møde folk og skabe netværk. Du ser instruktionen af skuespillerne tæt på og har mulighed for at mærke efter, om det virkelig er det, du brænder for at lave. Der er intet i vejen med at være statist og der er mange som nyder at være det.

Men der ER et MEN .. Ønsker du at være skuespiller, skal du være opmærksom på at statistarbejde ikke er skuespil og det er heller ikke den sikre vej til en professionel karriere. Hverken i Danmark eller i udlandet. Så snart du kalder dig selv skuespiller og er klar til at arbejde som skuespiller, så er det vigtigt at holde dit fokus på at blive kendt for at være skuespiller, så det er det folk tænker, når de ser dig og hører om dig.
Hvis du forsætter med at være statist er muligheden større for, at du bliver kendt i branchen som en dygtig statist og det vil du med stor sandsynlighed fortsætte med at være, indtil du tager et bevidst valg om at ændre det.

En større statist rolle kan i nogle tilfælde være et skuespillerjob
I danske produktioner er der alligevel en gråzone, som er det produktionerne kalder større statistroller. Det er når du bliver mere tydelig set og har en funktion modsat hvis du er baggrund i billedet. F.eks. hovedpersonens mand eller barn, men som ingen replikker har.
Nogle gange kalder de en mindre rolle med replikker for en større statistrolle. Måske er det fordi de synes, at rollen er for lille til at betale en skuespiller fuld løn for eller at det måske ikke kræver et større talent at udføre rollen. Det er i hvert fald en måde at spare penge for produktionerne, som nogle gange heller ikke har det store budget.
Men det er i virkeligheden et skuespillerjob, hvis du har replikker eller er synlig vigtig i scenen og får du instruktion som en af spillerne, så er du ikke statist. Hvis du tager sådan et job uden løn, hvor du har få replikker eller skal spille en vigtig mindre rolle kan du godt bede om at blive krediteret med navn, så du i det mindste kan bruge det på dit CV som et skuespillerjob.

Jeg håber, du kan bruge indlægget og at du kommer godt videre mod din drømmekarriere. Skulle du have lyst til at dele dine oplevelser eller har du et godt forslag til et indlæg, er du meget velkommen til at kontakte mig på min facebook side https://www.facebook.com/missbercon/ eller pr mail@michellebercon.com

Følg Skuespillerblog på Instagram
Skuespillerblog har fået sin egen instagram profil, hvor du kan få opdateringer om nye blogindlæg og finde tips og inspiration til din karriere.
https://www.instagram.com/skuespillerblog/

De bedste tanker fra Michelle

Professionel karrierevejledning og skuespilundervisning til dig, der ønsker at arbejde seriøst med din skuespillerkarriere. Giv dig selv muligheden for at følge din drøm om en succesfuld karriere i Danmark eller i udlandet.

Del indlægget med dine venner på facebook


Comments

Popular posts from this blog

Skuespiller i London?

Har du overvejet at finde jobs som skuespiller i udlandet? Flere muligheder åbner sig for tiden og et godt bud er at tage en tur til London. Jeg var i London første gang i 90'erne. Dengang var Stig Rossens skuespillerkarriere i fuld gang og han spillede hovedrollen i en af Londons helt store musicals Les Miserable. Siden har flere danskere startet deres skuespillerliv i der.
Følg Skuespillerblogs nye profil på Instagram


Uddannelse og kortere kurser
Der er flere måder at komme i gang på. Der er flere skoler, hvor du ligesom på Scenekunstskolerne her i Danmark kan tage en længere uddannelse. Det koster dog en del, men nogle af de bedste skoler findes i England. Der er optagelsesprøver på de fleste, hvor du bl.a. også skal op i en Shakespeare tekst.

Der er også andre muligheder. Hvis du allerede er uddannet kan det betale sig at bruge tid på at få undervisning i britisk udtale og lære nogle af de mest gængse dialekter.

Sommerferien kan også bruges til at tage på mindre skuespillerkurs…

Aktiviteter der kan føre til skuespillerjobs

Ved sidste Karriereworkshop for Skuespillere kom vi ind på, hvordan vi bedre kan planlægge vores hverdag og finde faste aktiviteter, der kan føre til mere skuespillerarbejde.
Her er en liste med gøremål, der kan holde dig beskæftiget. Der er sikkert en masse du allerede kender, men forhåbentlig er der også inspiration til at komme videre, når du føler at du er gået i stå. Tag evt. din kalender frem og lav en plan for den næste uge.

Billedet er fra kortfilmen Fri for Flemming - Se den på Ekko Shortlist og giv den en stemme
Kontakt og netværk
Tjekke castingsider for opgaver, workshops, netværksmøder og jobs (F.eks. på Spotlight, Onlincasting, IMDb, facebookgrupper, Jobscenen)Skrive mail til en skuespillerven eller andre branchevenner og lav en kaffedate. (..man kan også drikke te)Planlæg at skrive til castere, instruktører og producere . som du gerne vil arbejde med. Hvem? Hvor mange på en uge? Lav evt. en liste. og skrive opgaverne i kalenderen. Find ud af om du kender nogen, der kender …