Skip to main content

Forberedelse til casting


En casting er et møde med en caster eller en instruktør. De vil som regel lave en prøvefilming af dig for at se, om du passer ind i deres film eller tv-serie. Nogle gange foregår castings uden et kamera, hvor det mere er en samtale og en prøve på en scene. 

Casting billeder - Headshot
Når der er tale om film og TV betyder meget hvilken type du er og hvilke signaler, du sender med dit udseende. Det er derfor en god idé at finde ud af hvilke roller du umiddelbart vil blive castet til. Der kan godt være flere persontyper, der passer til en skuespiller. 
Danske castere har ofte taget et "neutralt" billede af dig til deres arkiv, som de viderebringer til en evt. kunde - en instruktør. Det er ikke sikkert at casterne har en lige så god fantasi til at se dig i forskellige roller, som du selv har. Det er altså din opgave at vise dem, at du er den de søger, hvis du er blevet kaldt til en casting. Det er en god idé at have nogle gode billeder på din hjemmeside, der afspejler din alsidighed. Hvis du har et showreel, bør du også sende det til casterne.

I UK og USA er casting systemet lidt anderledes, her sørger du selv for at få taget nogle forskellige billeder, som kan vise din alsidighed og gerne af en dygtig fotograf der kan fange dig, så dit billede sælger dig bedst mulig. 

Påklædning
Den største fejl du kan begå er at klæde dig ud som karakteren, når du møder op til castingen. Dog er det god idé at vælge noget tøj, som understøtter karakteren og som du føler dig godt tilpas i. Hvis rollen har jakke på, så hav jakke på, hvis hun har kjole på, så hav kjole på. Vælg en bluse, der er ensfarvet uden striber og tydelig skrift på.Vælg farver som grå, blå, grøn eller pastel, der ikke dominerer. Undgå stærke røde farver, neon, helt hvidt og helt sort. Og sørg for ikke at have for meget make-up på, så de kan se hvordan du i virkeligheden ser ud. 

Skab aktivitet
Det kan være en god idé at have en fysisk aktivitet at lave i scene. Det fremgår ofte af manuskriptet, hvad personen foretager sig. Du skal ikke tage rekvisitter med, men brug endelig ting fra rummet eller dit overtøj, telefon og taske, hvis det giver mening for scenen. Det er en god idé at spørge, hvor meget du kan bevæge dig for stadig at være i billedet. Filmer de dig meget tæt på kan du ikke bevæge dig meget, så det vigtigt at kunne skabe et indre liv, der er karakterens tankeforløb i scenen. Overgiv dig så meget som muligt til karakteren, så du er tilstede i nuet.

Brug fantasien
En casting er en kunstig situation selv for den mest opfindsomme skuespiller. Det kan være svært at leve sig ind i at en stol er en skyttegrav eller en bil og at skælde en person ud, der ikke er der. Derfor er det det dårligste tidspunkt at blive realistisk på. Så her er din fantasi din bedste ven.  

Teksten er ikke scenen
Det ikke er nok at lære teksten udenad og sige den højt. Det er langt mere vigtigt, at finde ud af hvem karakteren er og hvad han/hun vil i scenen. En karakter ønsker altid et eller andet og det er din opgave at finde ud af, hvad det er. Det er det, der er scenen. Ordene er intet i sig selv. Sat på spidsen kunne man sige, at scenen vil som oftes kunne blive spillet uden ord og stadig blive opfattet på samme måde.
Lær teksten udenad og hvis du må tage den med ind i rummet på papir, så gør det, men brug mest krudt på at finde ind til karakteren og dennes drivkraft i scenen. Dette opnås ved at stille hvem, hvad, hvor, hvorfor og hvordan spørgsmål.

Sig ja
Find evt. to måder at spille scenen på og spørg om du må prøve begge måder. Hvis instruktøren beder dig om at gøre noget helt andet, så sig altid ja og gør det. Undlad at diskutere med instruktøren, hvis du gerne vil have jobbet. Du skal selvfølgelig ikke gøre noget, der ikke er ok eller som går over dine grænser. Men vil instruktøren se en anden version af scenen eller en improvisation skal du være klar og sige ja.

Casting er er din mulighed for at blive set, som skuespiller. En god forberedelse kan betyde alt og jo mere du øver dig, des mere ved du, hvad du laver, når du kommer ind i rummet. Chancen for at du bliver kaldt ind til en casting igen, er med stor sandsynlighed også større.


Hvis du har brug for mere sparring omkring karriere er du velkommen til at skrive til mail@michellebercon.com

Du kan også få karrierecoaching og skuespillerundervisning. Læs mere her


Skuespillerworkshop i Købenahvn
Husk også at du kan melde dig til mine skuespillerworkshops i juli og september, hvor vi skal fordybe os i Michael Chekhovs fantastiske skuespillerværktøjer. Det er bl.a. en enestående mulighed for lære om psykologisk gestus, atmosfærer og indre billeder. Læs mere her

Tilmelding til mail@michellebercon 

Tak, fordi du læser med på skuespillerblog :-)

Professionel karrierevejledning og skuespilundervisning til dig, der ønsker at arbejde seriøst med din skuespillerkarriere. Giv dig selv muligheden for at følge din drøm om en succesfuld karriere i Danmark eller i udlandet.


Del med dine venner på facebookComments

Popular posts from this blog

To be or not to be - Statist

Når man er statist, er man ikke skuespiller. Man er tilstede på et filmset, et TV- set eller på en scene for at skabe liv rundt om spillet. Der er nogle klare retningslinjer for om man er statist eller spiller, hvilket handler om hvor vigtig den person du spiller er for handlingen. F.eks. hvis du har replikker, er du skuespiller.

2009 DR1 Forbrydelsen 2 - Mads og jeg er vigtige statist-efterforskere sammen med Sofie og Michael
Hvis du gerne vil være professionel skuespiller, skal du være opmærksom på, at statistarbejde ikke tæller som et skuespillerjob og helst ikke skal stå på dit CV. Hovedsageligt er det fordi statister ikke behøver at være skuespillere. Det kan virkeligheden være hvem som helst og det kræver ikke at man kan spille. I fagforbundet for skuespillere, må du heller ikke tage statistjobs pga. lønniveauet, der ikke matcher overenskomsten.
Skal man så ikke være statist?
Jo, for dælen da! Hvis du ikke har booket et professionelt job endnu og du ønsker at arbejde som skuespill…

Skuespiller i London?

Har du overvejet at finde jobs som skuespiller i udlandet? Flere muligheder åbner sig for tiden og et godt bud er at tage en tur til London. Jeg var i London første gang i 90'erne. Dengang var Stig Rossens skuespillerkarriere i fuld gang og han spillede hovedrollen i en af Londons helt store musicals Les Miserable. Siden har flere danskere startet deres skuespillerliv i der.
Følg Skuespillerblogs nye profil på Instagram


Uddannelse og kortere kurser
Der er flere måder at komme i gang på. Der er flere skoler, hvor du ligesom på Scenekunstskolerne her i Danmark kan tage en længere uddannelse. Det koster dog en del, men nogle af de bedste skoler findes i England. Der er optagelsesprøver på de fleste, hvor du bl.a. også skal op i en Shakespeare tekst.

Der er også andre muligheder. Hvis du allerede er uddannet kan det betale sig at bruge tid på at få undervisning i britisk udtale og lære nogle af de mest gængse dialekter.

Sommerferien kan også bruges til at tage på mindre skuespillerkurs…

Aktiviteter der kan føre til skuespillerjobs

Ved sidste Karriereworkshop for Skuespillere kom vi ind på, hvordan vi bedre kan planlægge vores hverdag og finde faste aktiviteter, der kan føre til mere skuespillerarbejde.
Her er en liste med gøremål, der kan holde dig beskæftiget. Der er sikkert en masse du allerede kender, men forhåbentlig er der også inspiration til at komme videre, når du føler at du er gået i stå. Tag evt. din kalender frem og lav en plan for den næste uge.

Billedet er fra kortfilmen Fri for Flemming - Se den på Ekko Shortlist og giv den en stemme
Kontakt og netværk
Tjekke castingsider for opgaver, workshops, netværksmøder og jobs (F.eks. på Spotlight, Onlincasting, IMDb, facebookgrupper, Jobscenen)Skrive mail til en skuespillerven eller andre branchevenner og lav en kaffedate. (..man kan også drikke te)Planlæg at skrive til castere, instruktører og producere . som du gerne vil arbejde med. Hvem? Hvor mange på en uge? Lav evt. en liste. og skrive opgaverne i kalenderen. Find ud af om du kender nogen, der kender …