Skip to main content

Kunsten at takle afslag"Vi har fundet en anden til rollen" eller bare.. tavshed - ingen tilbagemelding... Du har nok allerede prøvet at give alt du har til en casting eller jobsamtale og få afslag. Eller at du, efter alle dine anstrengelser, ikke hører tilbage fra dem."


Jeg har fået mange afslag.. sidste gang havde jeg fået hovedrollen i en kortfilm, lært alle replikker og havde arbejdet med karakteren, hvorefter jeg fik en mail om at de havde fundet en skuespiller, som passede bedre i udseende til rollen, fordi hun var ældre og at de undskyldte mange gange.
Der var ikke så meget, jeg kunne gøre, andet end at acceptere stikket i hjertet over ikke at få leveret det, som jeg havde glædet mig til. 

I sommers havde jeg fået en rolle, hvor jeg skulle spille receptionist en svensk spillefilm. Jeg sad på location på et Hostel i København og ventede fra kl. 21.00 - 03.00 om natten på, at vi skulle skyde min scene, som egentlig var planlagt til kl. 23.00.
Jeg havde talt scenen igennem med instruktøren, var blevet miket up, var i kostume og det hele. Pludselig får instruktøren den idé, at han vil spørge den rigtige receptionist om han vil prøve at lave scenen. Så jeg måtte af med mikrofonen og se på at de spillede scenen uden mig. Efter første take, spurgte jeg pænt, men ret bestemt om jeg godt måtte tage hjem og sove. Egentlig havde jeg lyst til at skabe mig sindsygt og råbe TAK FOR LORT, IDIOTER!!! Men det ville der ikke komme noget godt ud af. Så jeg samlede istedet mine ting og sagde pænt farvel med til alle på nær instruktøren, som havde trukket sig tilbage ude af syne. 

Sagen er, desværre, at det er the name of the game.. og at vi må finde måder at acceptere eller forvandle disse mærkelige situationer og komme videre med selvfølelsen i orden. Jeg er langt fra den eneste, der har oplevet disse ting. 

Efter episoden i med den svenske instruktør fik jeg nedfældet en ønskeliste over omstændigheder ved det perfekte skuespillerjob. Jeg vidste i hvert fald, at jeg ikke skulle arbejde for ham igen. Men istedet for at fokusere på det jeg ikke ville, vendte jeg det om og prøvede at forstille mig hvad jeg gerne vil opleve. 

Det er afgørende at lære at takle afslag som skuespiller. Hovedregel er i virkeligeheden at lære, at det handler ikke om dig. Det er umuligt at være egocentrisk som skuespiller. Enten passer du til projektet eller også gør en anden og det handler ikke om din præstation eller om hvad du kunne gøre bedre. Hvis du ikke får rollen, så er det fordi, der var en anden der passede til den.. Når du får rollen handler det igen ikke om dig, det handler om projektet som helhed og den karakter du spiller. 

Derfor skal du lære ikke at tage det personligt. Men det er svært, jeg ved det. Jeg har tit være nr. 2 til en rolle og det er møgirriterende.. 
Det betyder dog ikke, at jeg er en dårlig skuespiller eller at jeg ikke er noget værd som person. Det betyder heller ikke, at jeg er den evige nr. 2. for jeg har haft roller og der kommer også roller til mig, som passer perfekte til mig. Forhåbentlig bliver det som jeg planlagde i sommers med min ønskeliste, hvor omstændighederne er helt fantastiske. 


Tips til at klare afslag.
  • Det handler ikke om mig, men om rollen og projektet. 
  • Et afslag er ikke en vurdering af mit værd eller talent.
  • Det er ok at være ked af det, for kunne have været fedt, men jeg er stadig ok og der findes andre jobs.
  • I det mindste kom jeg til casting og nu har jeg mødt casteren. Det kan være at casteren har en anden rolle, som passer bedre til mig
  • Rejection is Gods protection.. Måske ville det slet have fungereret for mig i den sammenhæng og der er noget andet på vej, der er langt bedre.
  • Sørg for at, der er andre ting i livet, der skaber lykke og glæde. En skuespillerkarriere er fyldt med emotionelle ture, som sjældent skaber harmoni og lykke, derfor er det godt at have andre ting at fokusere på. 
  • Hav et godt netværk med dejlige mennesker, der kan støtte dig og forstår dig. Vær samtidig en god støtte for andre. 
  • Spørg dig selv, hvad du kan lære af situationen og bliv endnu skarpere til næste gang. 
  • Hav altid egne projekter igang, hvor du med sikkerhed har en rolle. Det giver en god selvfølelse at være i gang med dit eget projekt, så har du også noget at fortælle om, hvis nogen spørger. 
Vær med til at at præge indlæggene
Jeg håber, du kan bruge indlægget og at du kommer godt videre med din drømmekarriere. Skulle du have lyst til at dele dine oplevelser eller har du et godt forslag til et indlæg, er du meget velkommen til at kontakte mig på min facebook side https://www.facebook.com/missbercon/ eller pr mail@michellebercon.com

De bedste tanker fra Michelle

Professionel karrierevejledning og skuespilundervisning til dig, der ønsker at arbejde seriøst med din skuespillerkarriere. Giv dig selv muligheden for at følge din drøm om en succesfuld karriere i Danmark eller i udlandet.

Del indlægget med dine venner på facebook
Comments

Popular posts from this blog

To be or not to be - Statist

Når man er statist, er man ikke skuespiller. Man er tilstede på et filmset, et TV- set eller på en scene for at skabe liv rundt om spillet. Der er nogle klare retningslinjer for om man er statist eller spiller, hvilket handler om hvor vigtig den person du spiller er for handlingen. F.eks. hvis du har replikker, er du skuespiller.

2009 DR1 Forbrydelsen 2 - Mads og jeg er vigtige statist-efterforskere sammen med Sofie og Michael
Hvis du gerne vil være professionel skuespiller, skal du være opmærksom på, at statistarbejde ikke tæller som et skuespillerjob og helst ikke skal stå på dit CV. Hovedsageligt er det fordi statister ikke behøver at være skuespillere. Det kan virkeligheden være hvem som helst og det kræver ikke at man kan spille. I fagforbundet for skuespillere, må du heller ikke tage statistjobs pga. lønniveauet, der ikke matcher overenskomsten.
Skal man så ikke være statist?
Jo, for dælen da! Hvis du ikke har booket et professionelt job endnu og du ønsker at arbejde som skuespill…

Skuespiller i London?

Har du overvejet at finde jobs som skuespiller i udlandet? Flere muligheder åbner sig for tiden og et godt bud er at tage en tur til London. Jeg var i London første gang i 90'erne. Dengang var Stig Rossens skuespillerkarriere i fuld gang og han spillede hovedrollen i en af Londons helt store musicals Les Miserable. Siden har flere danskere startet deres skuespillerliv i der.
Følg Skuespillerblogs nye profil på Instagram


Uddannelse og kortere kurser
Der er flere måder at komme i gang på. Der er flere skoler, hvor du ligesom på Scenekunstskolerne her i Danmark kan tage en længere uddannelse. Det koster dog en del, men nogle af de bedste skoler findes i England. Der er optagelsesprøver på de fleste, hvor du bl.a. også skal op i en Shakespeare tekst.

Der er også andre muligheder. Hvis du allerede er uddannet kan det betale sig at bruge tid på at få undervisning i britisk udtale og lære nogle af de mest gængse dialekter.

Sommerferien kan også bruges til at tage på mindre skuespillerkurs…

Aktiviteter der kan føre til skuespillerjobs

Ved sidste Karriereworkshop for Skuespillere kom vi ind på, hvordan vi bedre kan planlægge vores hverdag og finde faste aktiviteter, der kan føre til mere skuespillerarbejde.
Her er en liste med gøremål, der kan holde dig beskæftiget. Der er sikkert en masse du allerede kender, men forhåbentlig er der også inspiration til at komme videre, når du føler at du er gået i stå. Tag evt. din kalender frem og lav en plan for den næste uge.

Billedet er fra kortfilmen Fri for Flemming - Se den på Ekko Shortlist og giv den en stemme
Kontakt og netværk
Tjekke castingsider for opgaver, workshops, netværksmøder og jobs (F.eks. på Spotlight, Onlincasting, IMDb, facebookgrupper, Jobscenen)Skrive mail til en skuespillerven eller andre branchevenner og lav en kaffedate. (..man kan også drikke te)Planlæg at skrive til castere, instruktører og producere . som du gerne vil arbejde med. Hvem? Hvor mange på en uge? Lav evt. en liste. og skrive opgaverne i kalenderen. Find ud af om du kender nogen, der kender …