Find din tekst til audition/optagelsesprøver


At finde en tekst til en audition, kan godt være udfordrende. Her er noget hjælp til at vælge og finde en rette monolog eller dialog. 


Monolog eller dialog
Et godt valg er at finde en karakter og en tekst, du kan identificere dig med og som du forstår. Rollen behøver ikke at ligne dig, men det er en god idé at vælge en der er samme køn og nogenlunde på din egen alder. Teksten skal sige dig noget og du skal have lyst til at spille den. På den måde bliver det sjovt at arbejde med den, hvilket vil smitte af på din fremvisning til prøven.
Hvis du skal finde en monolog er det godt at være opmærksom på om, der er en dramatisk kurve gennem den. Din karakter skal helst opleve nogle skift, så det bliver spændende at se dig fremføre det. Det kan være han eller hun opdager noget i løbet af monologen eller beslutter sig for noget eller ændrer mening..  Du skal også lede efter det dramatikse i en dialog, men der er sammenspillet også med til at skabe dynamik og skift. Det er klart mere udfordrende at få en monolog til at fungere godt.

Find din tekst
De fleste gamle teaterklassikere er blevet opført i Danmark og findes på biblioteket - f.eks. stykker af Anton Tjekov, August Strindberg, Tennessee Williams, Ludvig Holberg og Henrik Ibsen m.fl.
For at finde nyere stykker, kan du evt. tjekke de teaterforestillinger, der går i teatret lige nu, måske er der noget, du finder interessant.
Der findes flere engelske monologsamlinger i bogform end danske, derfor kan det anbefales at man kan få fat i en af dem. Der er ofte monologer i fra stykker, som er oversat og opført i Danmark. Søg evt. på nettet efter gode monologer til optagelsesprøver både på dansk og engelsk. Hvis de er engelske, skal du selvfølgelig finde den danske udgave. Forlaget drama har udgivet de fleste teaterstykker herhjemme og de kan oftes findes på biblioteket.
Hvis du kender en dansk film eller TV serie med en god karakter på din alder, kan du også prøve at finde manuskriptet til det.
Når du har fundet en monolog, skal du have hele manuskriptet. Det er ikke nok at have den korte tekst du skal fremføre, for det gælder om at vide så meget som muligt om din karakter.

Læs også: Selvhjælp til din optagelsesprøve

Jeg håber, du kan bruge indlægget og har lyst til at dele det med dine venner på facebook. Følg også med på instagram/missbercon

Professionel karrierevejledning og skuespilundervisning til dig, der ønsker at arbejde seriøst med din skuespillerkarriere. Giv dig selv muligheden for at følge din drøm om en succesfuld karriere i Danmark eller i udlandet.


Like eller del indlægget med dine venner på facebookComments