Selvhjælp til din optagelsesprøve - skuespillerskole


Hvis du gerne vil komme godt igang med at forberede dig på egen hånd til optagelsesprøven på Scenekunstskolerne eller en anden skuespillerskole, så er dette indlæg til dig. 


Det koster penge at få undervisning og som sagt anbefaler jeg undervisning og vejledning af en professionel inden din prøve på Scenekunstskolerne. Det er ikke et krav, men det er en god idé, fordi der er så mange, der søger - og der er så få, der kommer ind. Når det er sagt kan du dog spare nogle penge ved at øve dig godt på egen hånd og ved at vide, hvad du kan gøre for at møde forberedt op til undervisning og til prøven.

Læs hele manuskriptet
Når du har fundet din monolog, skal du igang med øve. Du skal have hele manuskriptet, for at forstå hvem din karakter er. Du vil højst sandsynlig også blive spurgt om stykket og din karakter af juryen til prøven. 
Læs hele manuskriptet, gerne mere end en gang, for tit opdager man nye ting, når man læser det flere gange.
Læs mine bud på hvordan du kan finde din monolog her

Dramaet
Når du har læst hele stykket, skal du fokusere på den scene, hvor din monolog er. Beslut dig for hvilken forandring, der sker med karakteren i scenen. Nogle gang er det tydeligt beskrevet og andre gange er der flere muligheder, hvor du skal bestemme, hvad det kan være. Hvis der ikke er noget, der ændrer sig, fungerer scenen ikke. Din monolog skal have en begyndelse, en midte og en slutning, som er den rejse, du skal inddrage dit publikum i.

Din karakter
Nu skal du finde ind til hvem din karakter er. Læs monologen igennem igen og se om, der kommer nogle indre billeder af hvordan hun/han er og ser ud. Det er vigtig at holde øje med alle de idéer, der opstår i din fantasi og en god idé at skrive det ned. Stil en masse spørgmål om karakteren, så du føler, at du kender personen godt. Måske minder hun/han om en virkelig person du kender. 

Lær teksten
Det med at lære tekst er noget, flere kæmper med. Min måde er, at jeg aldrig ser på papiret mens, jeg siger teksten højt. Jeg læser ca. en linie eller frase ad gangen i hovedet, ser væk fra papiret og siger det højt. På den måde tvinger jeg min hjerne til at huske med det samme. Det virker for mig. 
Ydermere hjælper det dig at få styr på idéen med scenen og karakteren først, inden du går igang med at lære teksten udenad, fordi teksten og det du siger, kommer til at give mening for dig, når du har styr på hvad du gerne vil fortælle med scenen.

Fysik og følelser
Når du kan din tekst og har en fornemmelse af personen og dramaet i scenen, så er du nået rigtig langt. Nu kan du begynde at lege dig frem til et resultat eller et bud på scenen. Din karakter opfører sig på en særlig måde. Prøv at finde ind til måden hun/han bevæger sig på. Og find ud af hvordan hun/han har det. 
Følelser kan komme ved at give personen en mission eller nogle forhindringer. Når hun har noget hun ønsker at opnå eller udtrykke, kommer der automatisk til at være noget på spil. Hvis det enten lykkedes eller ikke lykkedes for karakteren at opnå sine ønsker, vil følelseslivet komme af reaktionen på det. Du skal således bestemme dig for hvilke følelser hun oplever.

Med disse indledende trin kan du skabe meget på egen hånd og når du møder op til undervisning, har du allerede meget af scenen klar og du kan sammen med din lærer arbejde med at få de sidste ting på plads.

Jeg håber, du kan bruge indlægget og har lyst til at dele det med dine venner på facebook. Følg også med på instagram/missbercon

Professionel karrierevejledning og skuespilundervisning til dig, der ønsker at arbejde seriøst med din skuespillerkarriere. Giv dig selv muligheden for at følge din drøm om en succesfuld karriere i Danmark eller i udlandet.



Like eller del indlægget med dine venner på facebook



Comments