Typecasting - hvilke typer kan du spille?


Typecasting er et udtryk, der ofte bliver brugt i forbindelse med film og TV. Kort sagt er det den type person en skuespiller minder om af udseende, samt i sin adfærd, som han eller hun derfor har størst sandsynlighed for at blive castet til at spille.

Marilyn Monroe

Når skuespillere bliver kaldt til casting til en film eller en TV serie er casteren og instruktøren meget interesseret i udseende og personlig adfærd. F.eks. en storbarmet blondine har en slags type, vi let genkender eller en muskuløs skaldet mand med mange tatoveringer vil for det meste blive castet som rocker, bodyguard eller udsmider. Dette er selvfølgelig stereotyper. Nogle skuespillere egner sig f.eks. bedre til reklamejobs end andre skuespillere. 

Medmindre man har gjort en karriere ud af at spille en speciel type, så kan det være rart at vide, at de fleste af os har flere typer, vi kan spille. Det kan være godt at vide hvilke typer man hovedsageligt vil blive castet til af tre grunde. 

1. Du har en chance for at målrette din søgning på roller og når du ved hvilke roller passer til dig, kommer du ikke spilde tid på roller, der ikke passer til dig. (Nogle gange vil du blive bedt om at komme til en casting alligevel og så skal du selvfølgelig afsted.)

2. Du kan blive bevidst om hvilke signaler du sender med dit udseende og derved udvide dit typekatalog, ved at blive bevidst om at kunne ændre på f.eks, frisure, gang og kropsholdning.

3. Når du er bevidst om dit typekatalog, har du mulighed for at skabe en klar profil og og lave mere synlig markedsføring af dig selv som skuespiller. 

For ikke at blive låst til en slags karakter, kan det betyde meget for dig at vide, hvilke andre roller du også kan spille. Vi ser tit de samme skuespillere i de samme roller og nogle gange, tror vi at skuespilleren ikke vil eller kan spille andet. Det er ofte ikke helt sandt. Det er meget sandsynligt at de typemæssigt passer til den rolle eller de er gode til at spille en særlig type, hvilket får castere og instruktører til kun at tænke skuespilleren ind i deres film i den slags rolle igen og igen. Derfor kan det for mange skuespillere handle om valget mellem arbejdsløshed eller job, når de får tilbudt disse roller.

På mine karriereworkshops for skuespillere, har vi brugt tid på at konkretisere deltagernes typer og klarlægge en bedre branding strategi for skuespilleren, som kan sætte skub i karrieren og give dig mere en tydeligere profil at arbejde med.  Det har vist sig at være virkelig værdifuldt.


billedet er fra Filmmagasinet Ekko

Mads Mikkelsen bliver i udlandske film castet som hans primære type som tit er den farlige utilregnelige skurk eller en helt med rå/barske træk. Når han i danske film udfolder andre sider af sit talent får han mulighed for at vise at han kan mere end at spille en type. Ved at være klar over sin type kan han både sælge sig selv med en klar profil til Hollywood og mere bevidst gå efter andre roller, der ikke sætter ham i bås i andre produktioner i Danmark og Europa.

Find dine typer - øvelse

Du har nok allerede en bevidsthed om nogle af de karakterer du minder om og som du typisk vil blive castet til. Dette ændrer sig ofte med alder og udseende. Det er en god idé at få noget hjælp til at finde ud af det.

En god øvelse er at finde sammen med 4-6 andre. Dette kunne være skuespillere, gerne hvor nogle af jer ikke kender hinanden så godt, da det vil give upartiske observationer. En af gangen skal I stille jer op foran resten. En af de andre skal skrive ned på papir eller laptop.
Det gælder nu om at lade de gruppen sige alle de roller, typer og også gerne kendte skuespillere personen, der står op minder om og kunne spille. Det er vigtigt at personen, der står op ikke siger noget og holder sig uden for snakken. På papireret kan man evt. lave nogle kategorier, så det er til at overskue.

Jobtyper (politi, pædagog, advokat, butiksassistent, direktør, mekaniker osv...)
Kvindetyper (femme fatale, moder, dronning, jomfru, heltinde, veninden osv...)
Mandetyper (forføreren, kongen, helten, tøffelhelten, skurken, den metroseksuelle osv...)
Kendte skuespillere han/hun minder om
Film/ TV genre (nævn evtuelt specifikke film - komik, gyser, drama, action osv...)

Når du har dit papir kan du ydermere sætte budene i system, så du kan finde 3-4 tydelige karakterer du minder mest om og som måske er vidt forskellige. Hvis der er film eller skuespillere du ikke kender på papiret, kan det være en idé at tjekke dem ud.

Hvordan du tydeliggør dine typer.
Når du skal lave billeder til din hjemmeside og profil, eller du lave et projekt, er det en god idé at læne dig op af dine typer, så du markedfører dig på de karakterer du med større sandsynlighed vil blive castet til. Hvis der er en type, du synes er kedelig eller som du ikke har lyst til at spille, kan du enten droppe at lancere dig som denne eller finde en måde at give karakteren nogle træk, der alligevel vil gøre ham eller hende spændende at udforske.Comments