Forberedelse til casting


En casting er et møde med en caster eller en instruktør. De vil som regel lave en prøvefilming af dig for at se, om du passer ind i deres film eller tv-serie. Nogle gange foregår castings uden et kamera, hvor det mere er en samtale og en prøve på en scene. 

Casting billeder - Headshot
Når der er tale om film og TV betyder meget hvilken type du er og hvilke signaler, du sender med dit udseende. Det er derfor en god idé at finde ud af hvilke roller du umiddelbart vil blive castet til. Der kan godt være flere persontyper, der passer til en skuespiller. 
Danske castere har ofte taget et "neutralt" billede af dig til deres arkiv, som de viderebringer til en evt. kunde - en instruktør. Det er ikke sikkert at casterne har en lige så god fantasi til at se dig i forskellige roller, som du selv har. Det er altså din opgave at vise dem, at du er den de søger, hvis du er blevet kaldt til en casting. Det er en god idé at have nogle gode billeder på din hjemmeside, der afspejler din alsidighed. Hvis du har et showreel, bør du også sende det til casterne.

I UK og USA er casting systemet lidt anderledes, her sørger du selv for at få taget nogle forskellige billeder, som kan vise din alsidighed og gerne af en dygtig fotograf der kan fange dig, så dit billede sælger dig bedst mulig. 

Påklædning
Den største fejl du kan begå er at klæde dig ud som karakteren, når du møder op til castingen. Dog er det god idé at vælge noget tøj, som understøtter karakteren og som du føler dig godt tilpas i. Hvis rollen har jakke på, så hav jakke på, hvis hun har kjole på, så hav kjole på. Vælg en bluse, der er ensfarvet uden striber og tydelig skrift på.Vælg farver som grå, blå, grøn eller pastel, der ikke dominerer. Undgå stærke røde farver, neon, helt hvidt og helt sort. Og sørg for ikke at have for meget make-up på, så de kan se hvordan du i virkeligheden ser ud. 

Skab aktivitet
Det kan være en god idé at have en fysisk aktivitet at lave i scene. Det fremgår ofte af manuskriptet, hvad personen foretager sig. Du skal ikke tage rekvisitter med, men brug endelig ting fra rummet eller dit overtøj, telefon og taske, hvis det giver mening for scenen. Det er en god idé at spørge, hvor meget du kan bevæge dig for stadig at være i billedet. Filmer de dig meget tæt på kan du ikke bevæge dig meget, så det vigtigt at kunne skabe et indre liv, der er karakterens tankeforløb i scenen. Overgiv dig så meget som muligt til karakteren, så du er tilstede i nuet.

Brug fantasien
En casting er en kunstig situation selv for den mest opfindsomme skuespiller. Det kan være svært at leve sig ind i at en stol er en skyttegrav eller en bil og at skælde en person ud, der ikke er der. Derfor er det det dårligste tidspunkt at blive realistisk på. Så her er din fantasi din bedste ven.  

Teksten er ikke scenen
Det ikke er nok at lære teksten udenad og sige den højt. Det er langt mere vigtigt, at finde ud af hvem karakteren er og hvad han/hun vil i scenen. En karakter ønsker altid et eller andet og det er din opgave at finde ud af, hvad det er. Det er det, der er scenen. Ordene er intet i sig selv. Sat på spidsen kunne man sige, at scenen vil som oftes kunne blive spillet uden ord og stadig blive opfattet på samme måde.
Lær teksten udenad og hvis du må tage den med ind i rummet på papir, så gør det, men brug mest krudt på at finde ind til karakteren og dennes drivkraft i scenen. Dette opnås ved at stille hvem, hvad, hvor, hvorfor og hvordan spørgsmål.

Sig ja
Find evt. to måder at spille scenen på og spørg om du må prøve begge måder. Hvis instruktøren beder dig om at gøre noget helt andet, så sig altid ja og gør det. Undlad at diskutere med instruktøren, hvis du gerne vil have jobbet. Du skal selvfølgelig ikke gøre noget, der ikke er ok eller som går over dine grænser. Men vil instruktøren se en anden version af scenen eller en improvisation skal du være klar og sige ja.

Casting er er din mulighed for at blive set, som skuespiller. En god forberedelse kan betyde alt og jo mere du øver dig, des mere ved du, hvad du laver, når du kommer ind i rummet. Chancen for at du bliver kaldt ind til en casting igen, er med stor sandsynlighed også større.


Hvis du har brug for mere sparring omkring karriere er du velkommen til at skrive til mail@michellebercon.com


Tak, fordi du læser med på skuespillerblog :-)

Professionel karrierevejledning og skuespilundervisning til dig, der ønsker at arbejde seriøst med din skuespillerkarriere. Giv dig selv muligheden for at følge din drøm om en succesfuld karriere i Danmark eller i udlandet.


Del med dine venner på facebookComments

  1. Hej Michelle
    Skal til casting på en rolle som mor til en norsk tv-serie. Jeg har modtaget tekst fra en del af scenen og en beskrivelse af seriens handling. Mit spørgsmål lyder: får man ikke en karakterbeskrivelse, når man skal til de professionelle castings? Hvilken type er hun, hvilket forhold har hun til sin søn osv.?

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts