Skuespillerøvelser der giver selvtillidSkuespiltræning kan bruges til mere end at opbygge en rolle og blive en dygtig spiller. Der er også øvelser, der kan hjælpe dig med at få mere energi og selvtillid. Nogle af øvelserne bliver endda brugt i forskning omkring nervesystemet og følelsen af velvære i kroppen. Du har nok hørt om at det påvirker din fremtoning og andres opfattelse af dig, hvis du skyder brystet frem, retter ryggen og ser folk i øjnene. 

Det påvirker også din egen selvfølelse og det er påvist at man kan måle forskellige hormoners indvirkning på kroppen og psyken, alt efter hvordan du vælger at bevæge og holde din krop. F.eks. kan stresshormonet nedsættes ved at have en åben kropsholdning og øges ved et have en sammensunket lukket holdning. 

Her er tre øvelser inspireret af Michael Chekhovs skuespilteknik, der kan give dig mere selvtillid:

Solen 

1.Find et sted at stå, hvor der god plads omkring dig. Stå med fødderne i skulderbredde og med en fornemmelse af lethed i kroppen. Sørg for at dine led er afspændte og ikke overstrakte/låste. 

2. Forestil dig at der er en lysende kugle i dit bryst. Ligesom solen sender den stråler ud til alle dele af din krop. Få først fornemmelse af at solen i dit bryst oplyser hele kroppen.

3. Nu skal du lade lyset fra dit bryst skinne gennem din form og oplyse rummet omkring dig. Start med se på et sted i rummet og forestil dig at du oplyser det sted. Vend dig rundt i og find andre ting du sende dine stråler til. Forsæt øvelsen ved at gå en tur inde eller ude og når du møder et menneske, se om du kan forestille dig at lyset fra din sol skinner på dem. 


Ekspandér

Når du laver denne øvelse med at ekspandere, er det godt særligt de første gange også at gøre det modsatte, som er sammentrækning. 

Gør dig lille: Start med at lægge dig på knæ og prøv fysisk at gøre dig selv så lille som overhovedet muligt. Når du fysisk ikke kan blive mindre, så prøv at fortsætte bevægelsen med at trække sammen, så du forestiller dig at alle celler i din krop trækker sig sammen i en konstant bevægelse indad. 

Prøv at holde fornemmelsen af at være sammentrukket og kom op at stå. Kig rundt i rummet, gå nogle skridt, prøv at sig noget. Det kan være nogle replikker fra en rolle du arbejder med. Læg mærke til at hvordan du har det, og hvordan du opfatter verden omkring dig. - giv slip på det og ryst kroppen.

Gør dig stor: Start med at stå i neutral eller sidde på hug. Herfra skal du gøre dig selv så stor, du kan ved at sprede arme og ben ud, så du fylder mest muligt i rummet. Det er igen vigtigt ikke at overstrække og låse dine led. Når du ikke fysisk kan blive større, skal du forstille dig at bevægelsen forsætter og at du vokser og alle dine celler udvider sig og du bliver større og større. Det er en indre fornemmelse af at vokse. 

Prøv at holde fokusset på denne fornemmelse af, at du udvider dig, mens du tager arme ned og går rundt i rummet. Læg mærke til hvordan du har det, og hvordan du ser på verden nu.  - giv slip på det ved at ryste kroppen. 


Powercenter

Dit powercenter er placeret i området omkring dit underliv.  Det er her seksualkraften og kreativitet har sit bosted. Hvis du skal føle dig kraftfuld og grounded, hjælper det ofte at have din opmærksomhed i dit powercenter. 

De fleste af os har vores opmærksomhed i vores tanker og hoved, det meste af tiden. Det er bl.a. her kritik og selvfordømmelse finder sted. Hvis du kritiserer dig selv, sammenligner dig med andre og bekymrer dig om, hvad de tænker, skaber du usikkerhed og nervøsitet. Derfor er det sundt at øve sig i at få fokus væk fra hovedet og til et andet sted i kroppen, der ikke spænder ben for din selvtillid og dit selvværd.

 1. Find et sted at stå, hvor der god plads omkring dig og find en måde at stå på med let bøjede ben, hvor du føler dig stærk og klar i kroppen. 

2. Knyt dine hænder let og spænd de nederste mavemuskler og bank på området under navlen, for at vække det. Slap af derefter af og mærk varmen i området. 

3. Forestil dig at dette center er kroppens midtpunkt og tyngdepunkt. Du skal nu også forestille dig at hver bevægelse, hver tanke og hvert ord kommer herfra og starter her. Prøv at bevæge dig rundt i rummet med al opmærksomhed i dit powercenter. 

Hvis det fungerer for dig, kan du også lave soløvelsen fra før og placere solen i dit powercenter, for at holde opmærksomheden her.  Læg mærke til hvordan du har det og hvordan det påvirker dig. 

Denne øvelse er især god, hvis du let bliver nervøs eller bange for, hvad andre tænker om dig. 
Måske har du spørgsmål eller oplevelser du gerne vil dele?

Er der emner og indlæg, der vil være relevant for dig at læse om på Skuespillerblog?

Find mig på instagram/missbercon  , facebook/missbercon eller skriv en mail til mail@michellebercon.com 

 

Michelle :-)


FÅ PERSONLIG VEJLEDNING

Jeg ved om nogen, at det er svært at finde rundt i teknikker, råd og muligheder. Med mange års erfaring både som skuespiller og som skuespillercoach vil jeg meget gerne hjælpe dig på vej.

Hos mig har du mulighed for at få vejledning omkring din karriere og sparring ved dine egne  projekter, skuespiltræning som gruppe og hjælp til optagelsesprøver.

Jeg er uddannet underviser og projektleder. Som skuespiller har jeg gennem de sidste 20 år fået erfaring med fysisk teater, Michael Chekhov, Shakespeare, filmskuespil, Meisnerteknik og Method Acting. Jeg er en meget intuitiv underviser, der tager 100% udgangspunkt i dig og din udvikling.

Flere af mine elever er kommet ind på skolespillerskoler, men for mig betyder det allermest, at du kan mærke, at du udvikler dig i en positiv retning, og at du fornemmer styrken ved at have fat i den lange ende selv. 

Læs mere her

Skriv til mail@michellebercon.com

SKUESPILLERHJEMMESIDE 

INSTAGRAM


Comments